El servei d’atenció domiciliària de Càritas forma 665 persones en situació de risc d'exclusió com a cuidadors

El 65% dels alumnes que han participat en la formació estan treballant actualment


L’enquesta realitzada a 350 alumnes de l'itinerari formatiu de cuidadors professionals de la FAD i Càritas Diocesana de Barcelona durant el període 2012-2018 confirma que el 65% dels professionals que han realitzat el curs estan treballant. Es tracta d’un total de 665 persones en risc d’exclusió procedents de 24 nacionalitats diferents, majoritàriament d’Hondures (20%) i Colòmbia (14%).

De les 228 persones que treballen i han respost l’enquesta, el 65%, ho fa amb permís de treball. D’aquestes, 147 tenen un contracte de règim general, 19 un contracte de família i sis no ho han concretat. La durada dels contractes d’aquestes persones sol ser superior a l'any. Així mateix, el 72% de les persones sense permís de treball que han participat en les formacions s'han integrat en algun moment en el sector de l'atenció a persones en situació de dependència.

El programa formatiu s'enfoca cap a la inserció laboral de persones en situació de risc d'exclusió, amb l'objectiu de generar ocupació de llarga durada. La responsable del programa de formació i inserció laboral de Càritas Diocesana de Barcelona (CDB), Dessirée Garcia, ha advertit que tot i que les dades apunten que està disminuint l’atur, hi ha una gran precarietat i temporalitat en l’ocupació que es genera, ja que al conjunt de l’estat espanyol, el 21% dels assalariats té un contracte temporal. “Amb el servei d’atenció domiciliaria, no només garantim una bona atenció a les persones en situació de dependència, sinó que vetllem perquè els contractes siguin de llarga durada”, ha apuntat Garcia.

La directora de la Fundació d'Atenció a la Dependència Sant Joan de Déu (FAD), Ana Pérez, ha afirmat que el més important és garantir ocupació estable, i que el compromís d’ambdues entitats és que totes les persones que passen pel curs puguin tenir una feina digna. Un altre resultat d'aquesta acció d'inserció constata que durant el procés formatiu, 111 alumnes es trobaven en situació administrativa irregular, i 58 d’aquests han aconseguit regularitzar la seva situació.

La FAD i CDB afirmen que la cura i l’acompanyament de persones dependents s’ha de dur a terme a la llar, i que aquestes cures han de realitzar-les professionals amb coneixements bàsics sobre els problemes de salut que pateixen les persones en situació dependència. El model d'atenció de la FAD garanteix que el cuidador que actua al domicili sàpiga dur a terme les activitats d'un pla d'atenció individual, i utilitzar les diferents tècniques i adaptacions necessàries per al desenvolupament i l'atenció a domicili.

La Fundació d'Atenció a la Dependència (FAD) Sant Joan de Déu i Càritas Diocesana de Barcelona destaquen que cal potenciar l’ocupació dels col·lectius afectats per la precarietat laboral, especialment els joves, les persones amb baixa formació els migrants o les dones. Així mateix, s’ha instat a revisar les contractacions temporals de curta durada, per confirmar que s’ajusten al lloc de treball.

També s’ha demanat adaptar els serveis públics a les necessitats de les persones, ja que no es pot abordar la formació i inserció laboral d’una persona sense garantir necessitats com l’habitatge. Finalment, s’ha volgut trencar una llança en favor de la col·laboració publicoprivada: “un eix fonamental per a poder reduir la inequitat, augmentar la igualtat d’oportunitats i incloure les persones que moltes vegades queden al marge de la societat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article