Els retards d’Afers Socials en els pagaments tornen a ofegar les entitats de la infància i els seus treballadors

Un canvi en el procés de concertació obliga a fundacions i cooperatives a demanar crèdits bancaris o, directament, ajornar la retribució de sous


Les entitats de la infància porten quatre mesos sense poder facturar els serveis prestats per un canvi en el procés de pagament de la Generalitat. Segons la Confederació, les entitats han hagut de fer “mans i màniguesˮ per poder pagar els seus treballadors, en alguns casos demanant préstecs financers i en d’altres ajornant la retribució dels sous.

Ara, però, el Departament d’Afers Socials confirma que ha resolt l’adaptació al nou sistema de pagaments i les entitats ja poden facturar els serveis que van prestar durant els primers mesos del 2019. Segons la Confederació, el Govern s’hauria compromès a efectuar aquests pagaments en un període de tres setmanes a partir de la validació de la facturació, i de forma excepcional.

La patronal del tercer sector ha explicat a Social.cat que les entitats reben habitualment els pagaments a 60 dies -tot i que per llei hauria de ser a 30 dies- i confien que, a partir d’ara, ja es puguin cobrar els propers mesos “amb normalitatˮ.

Eduvic és una de les cooperatives que s’ha vist afectada per aquests retards en el pagament i que s’ha vist obligada a demanar un crèdit bancari, com també a ajornar la retribució dels sous. Els educadors socials que treballen a la cooperativa han denunciat a través del compte de Twitter ‘Sector Social Combatiu’ que cobraran el mes d’abril amb 20 dies de retard. “Els recordem que amb la misèria que cobrem no arribem ni al dia 15”, es queixen en la seva piulada.

Aquesta, però, no és l’única entitat que s’ha vist afectada pel canvi del procés de pagament. Intress, que té 1.400 treballadors i gestiona 160 serveis, no ha volgut confirmar a Social.cat si ha estat una de les entitats afectades, però la Confederació ha confirmat que “totes les entitats d’infànciaˮ n’han pagat les conseqüències. Aquests impagaments podrien arribar al voltant dels 25 milions d’euros, segons va publicar El Periódico.

Paral·lelament, els sindicats i la patronal estan en procés de negociació del conveni col·lectiu per revertir l’infrafinançament del sector. La patronal és conscient que ha de millorar les condicions laborals del treballadors però que no ho pot fer sense un augment d’inversió pública i una actualització profunda de la cartera de serveis socials. “El Departament d’Afers Socials ens ha assegurat que, en un context de pròrroga pressupostària com el que estem vivint, no es poden comprometre a fer cap millora en les tarifesˮ, han explicat a Social.cat fonts de la Confederació, qui considera que és una resposta “greu”.

El dia 17 d’abril la Confederació també va enviar una carta urgent al president de la Generalitat, Quim Torra, demanant una reunió per abordar aquesta qüestió com un problema “de país”. De moment, però, encara no n’ha obtingut resposta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article