Les entitats socials fan 30 propostes electorals als partits polítics per a Europa

El tercer sector vol protegir els drets socials fonamentals, lluitar contra la pobresa i les desigualtats i enfortir-se


Amb motiu de les eleccions europees del 26 de maig, la Taula del Tercer Sector ha fet públic el document ‘Construïm una Europa més justa, participativa i integradora’, 30 propostes electorals del tercer sector social per avançar en la garantia dels drets socials. Les propostes electorals de la Taula s’estructuren al voltant de 3 eixos prioritaris: la protecció dels drets socials fonamentals, la lluita contra la pobresa i les desigualtats i l’enfortiment i reconeixement del tercer sector.

De les 30 propostes, la Taula n’ha prioritzat sis per avançar cap a una Europa social. Aquestes passen per convertir el Pilar Europeu de Dret Socials en directives que garanteixin el dret al treball i a la protecció social i laboral; prioritzar l’aprovació d’una directiva sobre rendes mínimes, salari mínim europeu i lluita contra la precarietat laboral; assegurar una protecció efectiva per a les persones demandants d’asil i aprovar una política migratòria comuna; aprovar una directiva sobre una prestació econòmica per a nen i nena a càrrec de caràcter universal i on l’infant sigui el titular de la prestació; reforçar la governança social en els processos de decisió europeus i aprofundir en el reconeixement de les organitzacions civils i del tercer sector en el foment de la democràcia ciutadana i participativa i, per últim, facilitar l’accés de les entitats socials al finançament europeu, especialment per a l’impuls de projectes d’innovació social.

Entre la resta de propostes hi ha, per exemple, la d’incloure la perspectiva de gènere en totes les polítiques que es desenvolupin en el marc de la Unió Europea; impulsar el rol de les organitzacions del tercer sector i de l’economia social com a generadores de riquesa i d’una ocupació estable i de qualitat i garantir l’aplicació efectiva del 20% dels fons estructurals a programes de lluita contra la pobresa.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha treballat aquestes propostes electorals amb els partits polítics en les reunions que ha mantingut amb els i les candidates al Parlament Europeu en les últimes setmanes. A més, aquest divendres han participat en el debat ‘Europa: l’oportunitat per garantir els drets socials’ amb Jordi Solé (ERC), Ernest Urtasun (En Comú Podem), Laura Ballarín (PSC) i Jordi Cañas (Ciudadanos), organitzat per la Taula.

Brussel·les toca el crostó a l’Estat espanyol

En l’últim informe de la Comissió Europea sobre la situació a Espanya (l’anomenat ‘Semestre Europeu’ que fixa les polítiques econòmiques, fiscals i socials prioritàries que han de portar a terme els països de la Unió Europea. Febrer 2019), Brussel·les dona un toc d’atenció al govern espanyol per l’elevada desigualtat i pobresa i conclou que la taxa d’ocupació continua sent baixa, sobretot en el cas de les dones que estan en desavantatge en el mercat laboral en comparació amb els homes.

L’atur disminueix però es manté considerablement per damunt de la mitjana de la Unió Europea, sobretot en el cas dels joves. A l’Estat espanyol, la taxa de desocupació és del 14,5% i la taxa de desocupació juvenil del 34%, entre les més altes de la Unió Europea. L’ús generalitzat dels contractes temporals suposa un fre per al creixement i la cohesió social i també persisteixen les profundes desigualtats pel que fa a les rendes i les oportunitats. El coeficient de Gini, l’indicador que mesura la desigualtat, ha disminuït lleugerament i és del 34,1 però continua mantenint-se per damunt de la mitjana europea que és del 30,3.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article