Alumnes de Cambrils aprenen a gestionar les emocions amb un programa pioner de ‘mindfulness’

El projecte millora la capacitat de concentració dels infants per ajudar-los a obtenir millors resultats acadèmics


L'escola Joan Ardèvol de Cambrils (Baix Camp) ha engegat un programa pilot per millorar els nivells de concentració i d'atenció dels alumnes i donar-los eines per gestionar les emocions. El projecte, únic a Catalunya, va començar a l’abril i s'implementarà durant els propers quatre anys.

La directora de la International Foundation for Spiritual Undoldment (IFSU), Rosa Mari Dulcet, explica a l’ACN que les tècniques de ‘mindfulness’ no són la solució als problemes però serveixen d’ajuda per “transitar” conflictes i inquietuds. Els resultats del programa, que ja s’ha provat en altres centres de l’Estat, s’inclouran en un estudi universitari. Els alumnes de quart de primària de l'escola Joan Ardèvol entren a l'aula i es treuen el calçat per començar una hora de relaxació.

Asseguts, escolten amb atenció les instruccions de tot allò que faran durant la sessió, en què el cos serà el principal protagonista. Controlar la respiració i diversos punts del cos com els dits dels peus és essencial per fer entendre que s'ha de viure el present. “Volem que l'infant se senti a ell mateix, reconegui les emocions i pugui expressar-ho d'una manera més saludable”, indica la directora de la fundació.

Les sessions d'educació emocional permeten que els nens i nenes adquireixin l'habilitat d'aconseguir estats de relaxació profunda i pau interior i, així, poder modular les seves reaccions a les situacions externes i experiències negatives amb respostes des del centre de la persona. “Vivim en una societat molt exigent i competitiva que no ens ensenya a ser feliç, sinó a tenir èxit i a buscar el títol a fora”, detalla Dulcet. Amb les tècniques de respiració s'ajuda els infants a trobar seguretat i fortalesa interior per afrontar els reptes del dia a dia. "Si gestionem el món interior, triem com respondre i no com reaccionem", sosté Dulcet.

El projecte implica tota la comunitat educativa del centre, des dels alumnes al professorat i les famílies. Les emocions es treballen des de P3 a segon de primària, mentre que a partir de tercer i fins a sisè aprenen a meditar. Els mestres i pares també han rebut formació per tal que continuïn amb aquesta tasca a les aules i a casa. Actualment, les sessions estan liderades per l'equip de la IFSU, però el curs vinent seran els professors els encarregats de seguir amb el programa, que es tancarà d'aquí a quatre anys. Segons la cap d'estudis de l’escola Joan Ardèvol, Joana Guiu, amb la implementació d'aquests mètodes es milloren els resultats acadèmics, atès que els alumnes són “capaços de treballar de manera més concentrada i amb més atenció”.

A tall d'exemple, explica que són molt beneficiosos els exercicis de respiració abans d'iniciar un examen. “Obtenim millors resultats i ells se senten molt millor”, assegura. L'Héctor i la Noa, dos estudiants de quart de primària, ho corroboren. “Vaig treure un nou a l'examen de medi perquè estava molt concentrat”, celebra l'Héctor.

Els beneficis del ‘mindfulness’

La directora de la fundació subratlla que els beneficis del mindfulness són “múltiples”, tot i que reconeix que “no ho cura tot”. Dulcet considera que, si s'ensenya a pensar en positiu, els infants se sentiran molt millor perquè mesuraran les respostes davant estímuls negatius i positius.

A la vegada, el programa també centra esforços en el tractament de la sobreinformació per la gran influència que tenen les xarxes socials i Internet. També vol prevenir l'assetjament escolar i augmentar la comunicació entre les famílies i l'escola. “Reben molta informació i això els provoca confusió perquè no saben quina és la veritat. Els ensenyem a aturar-se i que hi vegin millor per ells mateixos”, diu Dulcet.

El projecte s'ha fet a Astúries, Andalusia i els Estats Units

La Universitat Rutger, amb el professor Merrill Harmin al capdavant, i conjuntament amb la Universitat de Saragossa, impulsen un estudi per conèixer els resultats de la implementació d'aquests programes emocionals. La investigació recull informació a través de qüestionaris i proves fetes en els diferents cursos. El projecte ja s'ha provat en centres d'Astúries, el País Basc i Andalusia, i dels Estats Units. Tot i que encara no hi ha data per a la publicació de l'estudi, alguns centres ja han copsat els primers beneficis. “Hem vist l'evolució d'una escola que és més silenciosa, amb menys conflictes i amb alumnes més tranquils”, conclou Rosa Mari Dulcet.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article