S'engega una prova pilot per reduir el consum de tabac entre les persones recluses

Justícia i Salut faran una atenció personalitzada als presos de Quatre Camins i s'implantaran cel·les per a no fumadors i espais lliures de fum als patis


La presó de Quatre Camins engega aquest mes de maig una prova pilot per intentar reduir de manera dràstica el consum de tabac entre la població reclusa. A diferència del que passa al carrer, on un 25% de la població es fumadora, a les presons el consum de tabac s'enfila fins al 75%, ja que la cigarreta esdevé un element molt important dins la cultura penitenciària.

El ple preveu, entre d'altres mesures, campanyes de sensibilització, plans d'atenció personalitzats per als interns que vulguin deixar de fumar i canvis estructurals a les presons, com la implantació de cel·les per a no fumadors o la creació d'espais lliures de fum a zones comunes com els patis, on actualment es permet fumar sense limitacions.

El tret de sortida “simbòlic” a la implementació de les noves mesures contra el tabac a les presons es farà el pròxim 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac. En funció de la demanda dels propis presos, Quatre Camins tindrà llavors les primeres cel·les per a no fumadors i els interns que no vulguin ser fumadors passius tindran també un espai lliure de fum al pati.

Les mesures no suposaran grans canvis en l'organització interna de la presó, ja que la baixa ocupació del centre penitenciari permet que els presos que no siguin fumadors puguin estar sols en una cel·la, sense necessitat de compartir-la amb algun altre reclús que sí sigui fumadors.

Amb tot, però, l'objectiu es reduir el consum del tabac de manera generalitzada a la presó i poder estendre aquest pla contra el tabaquisme a la resta de centres penitenciaris del país. I és que a diferència del que passa al carrer, a la presó fumen tres de cada quatre presos, una xifra que triplica la conducta de la població en llibertat.

Els canvis i la implementació de mesures es farà de manera lenta i graduar. “No podem entrar a sac”, reconeix la consellera de Justícia, Ester Capella, conscient del pes que té el tabac dins la cultura penitenciària: “La cigarreta és sovint moneda de canvi, el pretext per encetar una conversa, una manera de passar les hores o de resoldre conflictes. Hi ha situacions tenses que molts cops es recondueixen amb una cigarreta i aquí fuma pràcticament tothom”, assegura.

Amb el programa antitabac, però, es vol traslladar a les presons una lluita molt present fora: “Les presons són comunitats de vida que s'assemblen als nostres pobles i ciutats i hem de fer que s'assemblin també en aquesta qüestió”. Per aconseguir-ho, des de la direcció de la presó s'oferirà a aquells reclusos que vulguin deixar de fumar plans personalitzats de seguiment clínic per “acompanyar-los” en la seva lluita contra el tabac.

Dins el pla també es preveu que quan la presó ho autoritzi, i “amb l'horitzó de la sortida en llibertat” dels presos es puguin programar sortides per anar al metge. Per a aquells que ja entrin a presó sent fumadors, també es treballarà perquè surtin sent ex-fumadors i puguin “apagar l'última cigarreta” al centre penitenciari, com a part del treball de reinserció a la societat, segons detalla la consellera de Salut, Alba Vergés.

En aquest sentit, Vergés assegura que els presos que puguin deixar de fumar a la presó podran sortir en llibertat amb un futur més esperançador. Per a la consellera, el programa pilot de Quatre Camins “no és res més que garantir el dret a la salut, que hi ha de ser sempre” perquè forma part, explica, del dret a la vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article