Més de la meitat dels adolescents catalans han estat implicats en casos de ‘bullying’

La Fundació Barça presenta ‘Entra en joc’, un vídeo que crida a fer reaccionar els observadors passius de l’assetjament escolar


El 54% dels adolescents de Catalunya han estat implicats en casos de ‘bullying’, directament o indirectament, com a agressors, víctimes o testimonis actius o passius, segons una enquesta de la Fundació Barça. Per aquest motiu, l’entitat blaugrana ha presentat ‘Entra en joc’, un vídeo que crida a fer reaccionar els observadors passius de l’assetjament escolar.

Segons l’enquesta, realitzada a 8.600 joves de 14 i 18 anys, a través de la plataforma adolescents.cat, el 20% dels enquestats assegura haver sofert abusos físics i psicològics. L'estudi també ha ressaltat que les xarxes socials multipliquen la difusió de missatges vexatoris que agreugen encara més el sofriment i la humiliació de les víctimes.

Malauradament, el bullying s'ha convertit en la primera preocupació dels joves d’aquest tram d'edat, per sobre de les drogues i el fracàs escolar. Segons manifesten els experts que han analitzat l'enquesta, els testimonis d'aquestes agressions són còmplices actius o passius del bullying i s'excusen amb arguments com “no és per a tant”, “és rar, així que és normal que es fiquin amb ell” o “és només una broma”.

Un vídeo amb format innovador

El vídeo que ha presentat la Fundació Barça està dirigit per l'actor i director Marc Martínez, realitzat per Marta Puig, amb guió d'Iván Morales i interpretat per diversos actors joves, com León Martínez, que és conegut, entre d’altres, per haver participat a la sèrie Merlí i l’actor Carlos Cuevas, que s’encarrega de donar un missatge final sobre la problemàtica del bullying i la situació que es planteja en el vídeo.

El format del vídeo és innovador i molt pròxim als joves i simula el seguiment de la història d’un equip de futbol sala d’una escola a través d’una xarxa social i on la figura de l’espectador (en aquest cas incrementat a través de la xarxa) és clau per aturar una situació d’aquest tipus.

El realisme que transmet el vídeo permet aconseguir un apropament a un col·lectiu que busca autenticitat en aquest tipus de continguts. Des de l’entitat asseguren que “aquesta producció vol ser una referència per a alumnes, famílies i docents, i una eina de sensibilització per a escoles, joves, i professionals del sector”.

D’una banda, el bullying es pot evitar i prevenir, però requereix d’una “resposta multidisciplinària” amb la col·laboració del conjunt de la societat i, especialment, de tots els agents educatius. Per aquest motiu i amb l’objectiu de compartir les bones pràctiques existents per a professionals que poden “impactar directament” en els nens, com a professors, treballadors socials, psicòlegs i entrenadors, la Fundació Barça celebrarà, el proper 11 de juny, el II Simposi contra el Bullying,  a l’Auditori 1899 del FC Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article