Arrels crea una guia amb informació útil per a persones que viuen al carrer

A Barcelona cada nit dormen mil persones al ras i la guia evidencia que no hi ha recursos suficients


Arrels Fundació orienta cada dia entre cinc i sis persones que viuen al carrer i que no saben on demanar ajuda perquè no coneixen els recursos que existeixen a Barcelona. L’any passat va atendre 1.360 persones que buscaven una dutxa, una consigna on guardar les bosses o un allotjament per no haver de dormir al carrer. Davant d’aquesta realitat, l'entitat ha creat la guia pràctica ‘Viure al carrer a Barcelona’ que recull 70 recursos públics i privats que existeixen a la ciutat i on les persones sense llar poden accedir directament.

“Arribar al carrer és una situació desesperant per a la persona i volem que pugui comptar amb el màxim d’informació per sobreviure al carrer i que conegui els seu drets. De la mateixa manera, volem implicar la ciutadania i donar resposta a la constant preocupació sobre què fer quan veuen algú dormint al carrer” explica Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació.

L’objectiu és comptar amb un mapa de Barcelona que conté informació útil sobre on menjar, on dormir, on dutxar-se o què fer en cas d’agressió i que no generi falses expectatives a la persona. Per això, la guia compta amb una cinquantena de consells pràctics de cinc persones que viuen o han viscut al carrer i que han volgut aportar la seva expertesa: “L’alberg sol estar ple, amb llista d’espera de dies o setmanes. Si tens telèfon i els deixes el teu número, et trucaran”; “Busca un lloc segur. Les sales d’espera dels hospitals, les estacions i l’aeroport són una opció”.

El Carlos, que ha viscut més de dos anys al ras i és un dels assessors de la guia, afirma: “La informació útil era la que et facilitaven els teus companys que estaven al carrer”. I afegeix: “Buscar recursos et lleva molt temps, fins al punt que jo vaig començar a dormir al carrer treballant. Si hagués tingut aquesta guia potser no hagués perdut la feina. Vaig durar 45 dies. Anava boig per intentar canviar-me de roba, per dutxar-me… La camisa al final estava negra.”

La guia és una eina útil també per a la ciutadania. El 2018 Arrels Fundació ha rebut 1.730 avisos de ciutadans i ciutadanes preocupats per algú que dorm al carrer.

Un mapa que evidencia la manca de recursos

A Barcelona hi ha com a mínim mil persones dormint al carrer i només tres albergs d’accés directe, situats a la perifèria i que habitualment ja tenen les places ocupades. La guia també evidencia que els serveis de dutxes i bugaderia són insuficients i no existeixen consignes públiques on les persones puguin guardar les seves pertinences. També hi ha altres serveis bàsics no coberts: què passa si la persona pateix una agressió? Com pot tenir un seguiment mèdic si només pot anar a urgències.

“No es destinen prou recursos per a les persones que viuen al ras. Les administracions claudiquen per buscar solucions que arribin a fer possible ningú dormint al carrer. Cal habitatge i calen solucions temporals, de baixa exigència i útils mentre no resolguem la manca d’habitatge que aboca la gent al carrer”, afirma Busquets.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article