El Síndic ofereix atenció especialitzada a les víctimes d'abusos sexuals en institucions de l'Església

Rafael Ribó ha demanat als bisbats i representants de les congregacions religioses un interlocutor i informació de les actuacions internes


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha posat en marxa un servei d'atenció especialitzada a les víctimes d'abusos sexuals en l'entorn de l'Església catòlica amb la voluntat d'escoltar les persones que s'hi adrecin amb “total discreció i confidencialitat”, analitzar els casos, assessorar-los en la denúncia i proposar formes de reparació en cas que els delictes haguessin prescrit.

Ribó ha presentat aquest dimarts, 7 de maig, a Barcelona la Comissió de reparació i prevenció d’abusos sexuals en l’entorn de l’Església catòlica. Amb la comissió d'experts que va crear per investigar els abusos sexuals en l'entorn eclesiàstic, el Síndic ha habilitat una línia de telèfon gratuït (900 922 488) i un correu electrònic ([email protected]) per atendre aquests casos, amb metges, psicòlegs i juristes especialitzats.

Aquesta Comissió s’ha creat seguint uns patrons similars als de diverses iniciatives internacionals, com ara d’Irlanda, Bèlgica o Alemanya, i cal esperar comptar amb la col·laboració de l’Església catòlica perquè es faci la reparació corresponent. El Síndic també exigirà la implicació de les administracions públiques amb relació a aquesta reparació.

També s'ha posat en contacte amb els bisbats amb seu a Catalunya i els representants de les congregacions religioses per demanar-los un interlocutor i que aportin informació sobre els procediments i actuacions internes.

Segons l’únic estudi publicat fins ara sobre la prevalença dels abusos sexuals per part de religiosos a Espanya, un 4,17% del total d’abusos sexuals han estat comesos per representants de l’Església, la qual cosa afecta un 8,96% dels homes i un 0,99% de les dones entrevistades (López, 1994) . Així, els abusos per part de representants de l’Església catòlica suposen una minoria substancial que no s’ha tractat i que requereix la intervenció de les institucions públiques.

Segons el Síndic, “cal prestar una atenció especial als establiments de l’Església catòlica, atesa la mateixa estructura jeràrquica i de prevalença que generen les relacions de poder amb marcada superioritat moral dels adults que exerceixen funcions en relació amb els infants que atenen, tant en l’àmbit pròpiament eclesiàstic, com en establiments de lleure i educatiu de titularitat de l’Església catòlica”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article