Els sindicats denuncien irregularitats en l'aplicació del salari mínim als centres especials de treball

Desenes de persones es concentren a la plaça de Sant Jaume per reclamar revertir la ''congelació'' dels mòduls econòmics després de 10 anys


Els sindicats CCOO i UGT han denunciat aquest dimecres irregularitats en l'aplicació del salari mínim interprofessional (SMI) als centres especials de treball. Segons han manifestat, empreses i entitats han buscat fórmules per no fer efectiu aquest augment del salari com per exemple, assimilar els complements salarials o condicionar el sou de 900 a un augment de les hores de feina.

Per això, i per reclamar que l'administració augmenti els mòduls econòmics “congelats” des del 2009 per al sector de les residències per a persones amb discapacitat que ha implicat una “sobrecàrrega” per als treballadors , desenes de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume per demanar una reunió amb el conseller El Homrani .

El responsables del sector de la discapacitat de CCOO, Estrella Gutiérez ha explicat que des que el mes de gener s'ha hagut d'aplicar el nou SMI, les entitats i empreses han buscat pactes per no fer-ho efectiu, com ara absorbir els plusos que cobraven els empleats com a salari base o incrementar les hores de feina, cosa que qualifica de “joc de trilers”. En una mateixa línia s'ha manifestat Carlos Moreno, d'UGT, que ha lamentat que “l'única bona notícia en anys” s'està transformant en un autèntic “drama” per les “trampes” que fan les empreses.

Moreno ha denunciat també que algunes patronals ofereixen acords als comitès o a treballadors de manera individual perquè possibilitin l'augment de les hores treballadores a canvi d'aplicar aquest salari mínim, o fins i tot, exigir una jornada 100% flexible, o que les vacances siguin durant tot l'any.

Per això, creu que l'objectiu és “carregar-se” la negociació col·lectiva i que cada treballador tingui unes condicions diferents. Moreno ha explicat que ja hi ha una quinzena de denúncies al voltant d'aquestes pràctiques però alerta que la patronal podria buscar acords amb l'administració per evitar possibles inspeccions.

Amb el lema ‘Discapacitat: Prou discriminació. Exigim condicions laborals dignes’, desenes de persones s'han concentrat davant el Palau de la Generalitat amb pancartes que de tot tipus. “No tenen pietat amb el conveni de la discapacitat”, “Sense augment salarial, el nostre futur pinta malament” o “Treballar amb amor, no per amor a l'art” són algunes de les demandes que han posat de manifest els afectats. Es calcula que el sector dels CET dona feina a unes 35.000 persones als quals s'hi ha de sumar el personal de residències i centres per a persones amb discapacitat.

En aquest sector, els sindicats han criticat que els darrers 10 anys s'han congelat els mòduls econòmics que paga l'administració a les empreses que donen el servei en detriment de les condicions laborals dels empleats. Segons Moreno, les patronals van arribar el 2012 a un acord per disminuir un 3,5% de l'aportació a les residències i un 4% als centres residencials i van possibilitar un augment del 8% de les ràtios per cada treballador.

Així, segons ha dit Moreno, les plantilles van haver d'assumir un 8% més de feina en detriment de la seva qualitat. Per Moreno, les empreses van aprofitar la situació per generar una “sobrecàrrega” als treballadors que treballa “més per menys”.

Per Moreno, el discurs del sector és “contradictori” ja que es defensa com a “social” i de “vetllar per a la dignitat de les persones” i en canvi, s'actua en una altra direcció quan val “mal dades” l'únic que es fa és “retallar” els drets d'aquestes persones.

La protesta dels sindicats arriba unes setmanes després que Dincat sortís al carrer per demanar a la Generalitat més finançament per evitar els efectes de l'augment de l'SMI als centres especials de treball.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article