Els estudiants tornen a aturar les classes per reclamar la rebaixa de taxes universitàries

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, demana “no fer volar coloms” i defensa una reducció condicionada als recursos


Els estudiants de Secundària i d'Universitats tornen a estar cridats a la vaga aquest dijous per reclamar al Govern la reducció de les taxes universitàries un 30%, tal com marquen dues mocions parlamentaries, i donar suport a la ILP Universitats que des del mes de febrer recull signatures per portar al Parlament una iniciativa legislativa per regular per llei aquesta baixada dels preus públics de les matrícules.

La vaga compta amb el suport dels dos sindicats d'estudiants majoritaris, SEPC i Sindicat d'Estudiants, el CEUCAT, l'AJEC i altres associacions d'estudiants també hi donen suport. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat entendre els motius però ha demanat “no fer volar coloms” i acordar rebaixes possibles quan hi hagi pressupost.

Els estudiants denuncien que l'augment del 66% dels preus públics que es va fer efectiu el 2012 ha fet disminuir en un 5% el nombre d'estudiants a la universitat. Berta Satoca, portaveu de la comissió promotora de la ILP Universitats –que ja ha recollit més de 35.000 signatures, ha assegurat que la vaga d'aquest dijous és per demostrar “múscul mobilitzador” d'una demanda “socialitzada”.

Per Satoca, la no aplicació de cap rebaixa no és una “qüestió econòmica” sinó “ideològica” perquè no es compleix, així, cap de les mocions parlamentaries que instaven l'executiu a reduir els preus públics i per això, creu que manca ''voluntat política'' per fer-ho.

De la seva banda, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha manifestat aquest dijous que entén els motius de la mobilització però ha emplaçat el debat sobre la rebaixa quan hi hagi pressupostos. Per Chacón, Governar no és “fer volar coloms” sinó gestionar en funció dels recursos disponibles i ha demanat ser “realista” i posar-se d'acord amb la manera d'invertir els recursos actuals.

Per Chacón, quan hi hagi pressupost caldrà obrir el debat de com s'apliquen aquests recursos i no s'ha mostrat partidària d'una reducció lineal, sinó progressiva i amb tarifació social, i ha situat les beques salari i igualar el preu de grau i màster entre les prioritats de la Secretaria.

La mobilització ha començat a la plaça Universitat i està previst que arribi fins a les portes del Parlament. La pancarta principal porta com a lema ‘Recuperem la universitat’.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article