Les dones tenen més risc que els homes de morir quan pateixen un atac de cor

Les dones triguen més temps en acudir al sistema sanitari quan tenen un infart i els seus símptomes es confonen moltes vegades amb ansietat


La taxa de mortalitat per infart és del 18% en dones i del 9% en homes, segons un estudi del Servei de Cardiologia de Vall d’Hebron, realitzat entre el 2005 i el 2015. A més, les dones triguen més temps en acudir al sistema sanitari quan tenen un infart i els seus símptomes es confonen moltes vegades amb ansietat.

Altres dades de l’estudi indiquen que les dones eren, de mitjana, deu anys més grans que els homes quan pateixen un infart i tenien més comorbiditats, com per exemple, més hipertensió, en un 60% dels casos versus el 46% dels homes, diabetis, demència, discapacitat, insuficiència cardíaca i renal.

Els motius que expliquen perquè les dones tenen un major risc de morir després d’un infart que els homes, com assenyala Antonia Sambola, del Servei de Cardiologia, “són que les dones triguen més temps a acudir al sistema sanitari quan tenen un infart. Aguanten més símptomes com el dolor, minimitzen els símptomes, esperen a veure si passen els símptomes. Per això, també en part, se’ls hi realitzen menys angioplàsties, ja que arriben massa tard per obtenir benefici d’aquesta tècnica. Així mateix, els símptomes són confosos moltes vegades amb ansietat”.

Per aquest motiu, com remarca aquesta experta, “les diferències en el risc de mortalitat després d’un infart entre dones i homes no es deuen bàsicament a causes biològiques, sinó a factors socials”.

El Codi Infart redueix les xifres de mortalitat

De totes maneres, en les comunitats en les quals existeix el Codi Infart, com Catalunya, “les xifres de mortalitat són una mica menors, tant en homes com en dones —assenyala Sambola, qeu també destaca que “cal continuar treballant per reduir aquesta bretxa en la mortalitat per infart entre dones i homes. Cal tenir en compte que les patologies cardiovasculars són la principal causa de mort a l’Estat”.

Per combatre aquesta situació, Sambola recomana realitzar campanyes poblacionals d’informació i conscienciació sobre la importància de l’autocura i de la malaltia cardiovascular com a primera causa de mort en la dona: “Cal aclarir que les dones que pateixen un infart de miocardi poden presentar els mateixos símptomes típics que els homes. A més, poden percebre altres símptomes addicionals no tan característics: com mareig, cansament, sudoració excessiva, sensació de falta d’aire, nàusees i vòmits…”.

Finalment, la cardiòloga considera que “cal formar els professionals perquè puguin establir el diagnòstic d’infart en les dones de forma més precoç”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article