Les entitats socials exigeixen mesures que facilitin la conciliació

Amb motiu del Dia internacional de les famílies, ECAS demana més escoles bressol públiques per cobrir el 100% de la demanda als barris desafavorits


Aquest dimecres, 15 de maig, es commemora el Dia internacional de les Famílies. Segons alerta ECAS, Catalunya compta amb un Pla de suport a les famílies “pendent d'actualitzar des de fa més de tres anys” i unes polítiques en aquest àmbit que no han recuperat els nivells d'inversió previs a les retallades.

Els serveis per a infants 0-3 són un dels “recursos perduts” que des del sector social reivindiquen com a “element fonamental” per facilitar la conciliació laboral i familiar,  i els Serveis d’Orientació i Assessorament a les Famílies (SOAF) s’haurien d’incloure en la cartera de serveis socials com a recurs universal. A més, segons assenyalen les entitats, “cal promoure espais alternatius i flexibles de suport a la criança per a les famílies en situació de vulnerabilitat adaptats a les seves necessitats”.

Ampliar la cobertura de l'oferta pública d'escoles bressol és una de les demandes que ECAS planteja al seu document de Reflexions i propostes en clau local amb vistes a les properes eleccions municipals del 26 de maig, així com la diversificació horària en aquests centres “per tal que els horaris permetin la conciliació i s’adaptin a la diversitat de les famílies”. Per garantir que les escoles bressol estiguin a l’abast de les famílies amb baixa intensitat del treball, i combatre així les desigualtats, cal implementar també una tarificació social en l’educació infantil.

Segons alerta ECAS en un comunicat, “el reconeixement de la diversitat de les famílies i la disponibilitat de recursos adequats a cada cas és una de les claus perquè el primer espai de cura i socialització pugui complir amb la seva funció i contribuir a fer efectius els drets dels infants”.

Un model econòmic que perpetua les desigualtats

En una societat polaritzada amb un model socioeconòmic “que genera i perpetua les desigualtats”, és fonamental que les administracions públiques destinin la inversió social necessària a donar suport a les famílies desafavorides i en situació de vulnerabilitat. Així, ECAS destaca les especials dificultats que pateixen aquelles famílies a càrrec d'una sola persona adulta. “La taxa de risc de pobresa de les famílies monoparentals és del 35%, més de deu punts per sobre de la mitjana de Catalunya”, assenyalen.

La jornada 'Famílies monoparentals: una realitat invisible', organitzada oer les entitats socials, va posar de manifest que aquestes famílies --encapçalades en un 81% dels casos per dones-- no reben el suport necessari per afrontar les nombroses dificultats amb què es troben  i les mancances sovint es tradueixen en vulneració dels drets dels infants.

“Si bé oficialment representen un 11% de les llars catalanes, aquesta xifra no reflecteix la magnitud de la realitat perquè moltes d’aquestes famílies no poden accedir al carnet de monoparentals i s’incrementa la seva desprotecció”, alerten des d’ECAS.

Per aquest motiu, les entitats aposten per “fomentar la corresponsabilitat en les famílies biparentals, prestar suport específic a les monoparentals i desplegar mesures per afavorir la conciliació han de ser apostes clares en les polítiques familiars si es vol construir una societat equitativa en termes socieconòmics i de gènere”.

A més, les diferents organitzacions consideren que “l'atenció a les famílies és una inversió de futur i per assegurar els drets dels infants i del conjunt de la ciutadania cal donar suport a la maternitat i acompanyar les famílies en tot cicle vital dels infants i joves”.

Finalment, ECAS aposta per posar en valor la reproducció i les cures i “impulsar noves maneres d'organitzar el temps perquè totes les famílies puguin ser l'estructura social bàsica que necessiten els infants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article