Sindicats, col·legis professionals i entitats socials fan front comú pel dret a l’atenció de les persones grans

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més volum de persones en llista d’espera i sol·licituds pendents de valoració del grau de dependència


El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el Col·legi de Treball Social de Catalunya i els sindicats CCOO i UGT s’han organitzat en una plataforma per reclamar una atenció digne a les persones grans. Aquesta, sota el nom de Plataforma en Defensa del Dret a l’Atenció de les Persones Dependents, l’han presentat en roda de premsa aquest dimarts al matí al Col·legi de Periodistes i busca també l’adhesió d’entitats socials per fer front comú davant d’aquesta situació. De moment ja s’hi ha sumat una desena d’entitats entre les quals la CONFAV i la Plataforma Unitària de la Gent Gran.

Entre les diferents reivindicacions que han fet constar en un manifest, la Plataforma reclama que es compleixi la Llei 39/2006 de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més volum de persones en llista d'espera i sol·licituds pendents de valoració del grau de dependència. Les entitats calculen que, a dia d'avui, hi ha al voltant de 84.000 persones afectades. És per això que demanen també una dotació real pressupostària. “Quan han valorat a les persones i han començat a cobrar l’ajuda moltes han mort. Els governs no tenen en compte la gent gran”, ha lamentat un testimoni del públic assistent.

Actualitzar la cartera de serveis socials per millorar les ràtios assistencials i fer més acurada i humana la tasca de cura, així com per eliminar les desigualtats salarials i millorar les condicions laborals; activar les taules tècniques entre el departament, les patronals i els agents sindicals i crear un consell general de la dependència de Catalunya amb representació real de tots els actors del sector són altres de les reclamacions que fa la Plataforma.

Les entitats, els col·legis i els sindicats també es queixen de les llargues esperes. És per això que demanen a la Generalitat que efectuï el pagament de la prestació per a cuidador/a no professional des del mateix dia en què la persona hi té dret i no al cap de 18 mesos; eliminar el copagament i crear una finestreta única perquè les famílies de les persones dependents puguin realitzar tots els tràmits administratius en un sol lloc web.

Passos ferms

La secretària de Polítiques Socials d'UGT Catalunya, Enriqueta Duran, ha explicat que ara, una vegada presentat públicament, la Plataforma entregarà el manifest a la Conselleria d’Afers Socials i, en funció de les adhesions d’entitats socials decidiran quines accions duran a terme. “Sigui el que sigui, però, ho farem des de la unitat d’acció i comptant amb els usuaris de les entitats”, ha dit. “El sector està en una situació d’emergència”, ha afegit. També ha insistit en la necessitat d’obrir una taula de negociació amb el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, per establir un “diàleg social”. “Ens desconvoquen totes les reunions i és més necessari que mai seure totes les parts implicades per valorar com està funcionant el sistema”. També s’ha queixat de la opacitat en les dades que “dificulta fer el seguiment de la gestió de la dependència”.

“Manca pressupost en la cura de la dependència, tot i que la Generalitat ja n’està assumint el 80% quan no li correspon”, ha subratllat la membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Mercè Civit. També ha ressaltat el fet que és una professió amb un clar biaix de gènere, assumida principalment per dones, ja sigui cuidadores no professionals o treballadores familiars. Per tant, és un “problema de país” que afecta principalment les dones. En aquest sentit, ha demanat “poder garantir els drets de les persones amb dependència, com també més atenció a les cuidadores de l’àmbit familiar”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article