“Som persones, nens, no som criminals”

Joves que han estat tutelats exigeixen als partits que deixin d’utilitzar els adolescents migrants per fer campanya electoral, tal com van acordar de forma unànime


Ja són almenys tres els municipis en què els joves estrangers sense referents familiars a Catalunya i que viuen en centres tutelats han rebut atacs físics, verbals i psicològics. El darrer ha estat Rubí, on desenes de veïns es van concentrar aquest dilluns per manifestar-se contra l’obertura d’un nou centre d’acollida. L’endemà, la directora general d'Atenció a la Infància, Ester Cabanes, va presentar el centre en un acte informatiu al carrer i l’alcaldessa de la ciutat, Ana Maria Martínez (PSC), va aprofitar per criticar-ne l’obertura i el procediment de la Generalitat, justificant que no els ho va “consultar”.

Per combatre aquest i altres discursos que consideren “racistes”, en una roda de premsa d’urgència l’associació Exmenas, formada per joves estrangers que han estat tutelats per la Generalitat, ha exigit als partits polítics que deixin d’utilitzar els adolescents migrants per fer campanya electoral, tal com van acordar el passat mes d’abril de forma unànime. “Som persones, nens, no som criminals”, ha subratllat Iman, membre de l’associació i una de les portaveus del grup.

A banda del discurs “ple d’odi” de l’alcaldessa de Rubí, el col·lectiu ha criticat també comportaments com el de Josep Bou (PP) que “a més d’apagar incendis té idees de bomber” i vol engegar un pla de deportació, les incongruències d’Ada Colau augmentant “les batudes de la Guàrdia Urbana pel districte de Ciutat Vella on es concentren molts joves” i l’oportunisme d’Ernest Maragall “fent-se fotos amb els adolescents jugant a futbol” i “utilitzant-los per fer campanya”.

És per això que el col·lectiu s’ha ofert a fer de “mediadors” en qualsevol ocasió que sigui necessari. “Ens dirigim a l'alcaldessa de Rubí i ens oferim a mediar la situació entre veïns i administració, perquè només teixint ponts podrem viure entre iguals”, ha dit Iman, que assegura que el col·lectiu també ha rebut missatges de suport de veïns del municipi.

El 82% de joves migrants sols no ha comès mai cap delicte

Pel que fa a la falsa imatge de “delinqüents” que la societat té dels joves migrants, l’associació Exmenas l’ha volgut rebatre amb dades. Així, ha citat un informe que va fer públic els Mossos d’Esquadra i que assegura que el 82% dels joves migrants sols no ha comès mai un delicte ni consta que tinguin cap participació en un acte il·legal. “Només es parla del 18% restant”, ha lamentat Lamiae, que també és membre del grup, i Iman hi ha afegit que “ningú es pregunta què està portant a aquests joves a delinquir. Cada robatori té un perquè al darrera”.

El col·lectiu també ha exigit a les administracions que tinguin en compte els joves a l’hora de prendre decisions i que estiguin al cas de les seves necessitats.  “La condició de menors ha d’estar per sobre de qualsevol religió, raça o lloc de procedència”, ha conclòs Iman.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article