L'associació Metgesses de Catalunya neix per impulsar la progressió de les dones als llocs de decisió

Tot i que les dones representen més del 50% dels facultatius en actiu, hi ha una manca de metgesses ocupant alts càrrecs


Les dones metgesses representen més del 50% dels facultatius en actiu a Catalunya i el 70% dels estudiants de medicina són noies. Però, tot i ser majoria, dins del sistema sanitari català hi ha una manca de metgesses que desenvolupen rols de lideratge o que ocupen posicions de decisió. Segons l’Estudi de la Professió del CoMB (2018), només el 4% de les metgesses tenen com a feina principal un càrrec de direcció, mentre que, en el cas dels homes el percentatge és del 14,5%.

Davant d’aquesta situació, un grup de metgesses ha impulsat la creació de l’Associació de Metgesses de Catalunya (Metgesses.cat) per donar veu a les professionals dins del sistema sanitari, promoure lideratges i impulsar la seva progressió cap a llocs de decisió i comandament.

Segons l’associació, en la carrera professional de les metgesses, els desequilibris de gènere comencen a fer-se evidents després d’una llarga formació, quan finalitzen el període MIR o després del doctorat, amb 28 o 30 anys. Just quan arrenca la seva carrera professional és el moment en què moltes professionals decideixen tenir fills i han de fer front a les necessitats de conciliació que se’n deriven.

Un informe sobre necessitats socials i familiars dels metges publicat pel CoMB l’any 2014 mostra que el 41% de les dones amb fills menors de 3 anys s’acullen a reduccions de jornada o excedències per tenir-ne cura, mentre que només ho fan el 8,6% dels metges en la mateixa situació. Per altra banda, les tasques domèstiques suposen per les dones metgesses cinc hores més de feina a la setmana en comparació als companys metges.

Per l’entitat, el fet que les dones metgesses no ocupin llocs de decisió es deu a la manca de cultura de conciliació dins de les organitzacions. També creuen que hi ha barreres personals davant les oportunitats de progressió, ja que sovint les mateixes metgesses es culpabilitzen al pensar que ser bona mare alhora que bona professional és incompatible, o bé es creuen poc preparades per assumir els llocs de responsabilitat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article