Més de 300 nens i nenes es mobilitzen a Barcelona per demanar la fi de la guerra contra la infància

Save the Children celebra una jornada de mobilització a 45 països del món


Save the Children ha tornat a demanar als governs que autoritzen la venda d’armes a països on hi ha un elevat risc que siguin usades contra la població civil que cessin immediatament de fer-ho. L’organització ha publicat avui l’informe ‘Blast Injuries. The impact of explosive weapons on Children in conflicte’, en què es mostra que les armes explosives maten o fereixen tres de cada quatre infants en els majors conflictes actuals del món. L’Estat espanyol és un dels països exportadors d’aquestes armes.

Per demanar la fi de la guerra contra la infància, uns 300 nens i nenes d’entre 10 a 14 anys han sortit al carrer a Barcelona sumant-se a una acció global de Save the Children i s’han concentrat per protestar per la violència que pateixen altres infants que viuen en zones on persisteixen conflictes armats. Arreu de l’Estat, més de 1.000 infants s’han mobilitzat en llocs emblemàtics de ciutats com Madrid, Bilbao, Sevilla i València per dir “No a la guerra contra la infància”, el lema de la campanya global en motiu del Centenari de l’organització.

A ells, se n’hi han sumat 9.000 més en diferents centres escolars. A més, a nivell internacional hi han participat nens i nenes de 45 països, com Austràlia, El Salvador, Etiòpia, les Filipines, Japó, Itàlia, Mali, Nigèria, Països Baixos o Zàmbia.

L’organització recorda que mai en els últims 20 anys hi ha hagut tants nens i nenes vivint en àrees afectades per conflictes armats. L’any 2017 un de cada cinc infants de tot el món, aproximadament 420 milions, vivien en zones de guerra; 30 milions més que al 2016. Cada tres hores el nombre de nens i nenes en zones de conflicte va augmentar en més de 10.000.

L’Estat espanyol, país còmplice

Save the Children lamenta que l’Estat segueixi autoritzant la venda d’armes a l’Aràbia Saudita tot i el risc elevat que siguin usades contra la infància al Iemen. El dilluns passat va sortir del port de Santander un vaixell saudita, el Bahri-Yanbu. Save the Children tem que aquest pogués contenir material militar. El vaixell havia atracat a Santander després de passar per un port francès on el dia 10 de maig dues ONGs van aconseguir impedir que fes efectiu un carregament d’armes.

Save the Children manté activa la petició per aturar la venda d’armes de l’Estat. Des que es va posar en marxa ja s’han recollit més de 54.000 firmes. Espanya va ser durant el període 2014-2018 el setè exportador mundial d’armament, equipaments i material de defensa, amb un percentatge del 3,2% sobre el total mundial (davant del 2,9% del període 2009-2013).

A efectes comparatius, Save the Children recorda que en el període 2002-2011 l’Estat figurava com el dècim exportador mundial. Les exportacions anuals, tot i la greu crisi econòmica mundial que va esclatar el 2008, han passat d’un volum aproximat de 1.000 milions d’euros del 2008 als 4.300 milions actuals.

Parar la guerra contra els infants

En els contextos de guerra actuals, molt sovint els nens i nenes veuen i viuen situacions a les quals mai haurien d’haver estat exposats. Aquest 2019, se celebren 100 anys des que Save the Children va presentar la seva primera campanya per protegir els nens i nenes afectats per les conseqüències de la Primera Guerra Mundial. Tot i així, l’organització segueix comprovant com la violència contra la infància persisteix.

El 72% de les morts i lesions de infants en les zones de guerra més mortíferes a nivell mundial es deuen a atemptats suïcides, mines terrestres, municions sense detonar, atacs aeris i altres tipus d’explosius. Així ho denuncia Save the Children a l’informe Blast Injuries. The impact of explosive weapons on Children in conflict, el nou informe publicat avui.

L’anàlisi mostra que, en el cas dels infants, les lesions que pateixen i l’impacte que els produeixen les armes explosives són particularment greus en comparació amb els adults, i que els nens i nenes exposats a les armes explosives solen presentar símptomes de trastorn per estrès post-traumàtic, depressió, ansietat i agorafòbia.

L’anàlisi s’extreu de dades oficials de l’ONU sobre els cinc conflictes actualment més letals per a la infància –Nigèria, l’Afganistan, Iraq, Síria i el Iemen-, així com d’un recent estudi de dades relacionades amb les lesions infantils, encarregat per la Pediatric Blast Injury Partnership(PBIP) i que ha sigut coordinat per Save the Children en col·laboració amb d’altres organitzacions.

Segons l’estudi, durant el 2017 es van produir 7.364 casos de mort o mutilació de nens i nenes en conflictes d’Afganistan, Iraq, Nigèria, Síria i Iemen i s’estima que, en aquests casos, 5.322 van estar vinculats a ones expansives de projectils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article