Salut invertirà 30 milions d’euros en millorar prop de 400 CAP i renovar l'equipament mèdic

La consellera Vergés i el vicepresident Aragonès diuen que tot i la pròrroga pressupostària s'ha retornat als nivells de despesa d'abans de la crisi


La Conselleria de Salut invertirà en els propers tres anys uns 30 milions d'euros per millorar les instal·lacions i equipaments d'uns 382 centres d'atenció primària (CAP) dels 400 que hi ha a tot Catalunya. En concret, es substituiran cadires i butaques, es pintaran parets, es renovaran equips electrònics i es compraran nous aparells mèdics com ecògrafs, electrocardiògrafs o tensiòmetres. Amb aquesta inversió, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, volen demostrar que l'atenció primària és “l'eix central” del sistema públic de salut.

Les inversions es realitzaran en tots els centres on s'han detectat necessitats tenint en compte la seva data de construcció o remodelació. La primera fase, entre aquest proper juny i el maig del 2020, se centrarà principalment en la compra d'equipament sanitari i mobles.

Així, s'invertiran 11,3 milions en total distribuïts territorialment així: 3,3 milions per a 53 CAP de la ciutat de Barcelona; 650.000 euros per 37 centres del Camp de Tarragona; 534.000 euros per 39 centres de la Catalunya Central; 750.000 euros per 55 centres de Girona; 564.000 euros per 22 CAP de Lleida; 2,3 milions per 100 centres de la regió metropolitana Nord; 2,7 milions per 58 centres de la metropolitana Sud; i 432.000 euros per 18 centres de les Terres de l'Ebre.

Entre els aparells nous que es compraran, destaquen els dermatoscops, holters, tensiòmetres, electrocardiògrafs i 127 ecògrafs portàtils, els "fonendos del segle XXI", en paraules de la consellera. Alguns d'aquests arribaran a centres que no en tenien, i altres serviran per substituir els actuals, que ja són obsolets.

Es formarà el personal que ho necessiti per utilitzar-los. La segona i tercera fase, que finalitzarà el juny del 2022, se centrarà més en les reformes i adequacions i el canvi d'instal·lacions tecnològiques. Vergés ha dit que amb aquestes inversions es retorna als nivells de despesa anteriors a la crisi i es demostra que la sanitat pública és una “prioritat” per tot el Govern, i més en concret els CAP, que han de ser “l'eix central del sistema” i han de ser “més resolutius” i reduir la derivació dels pacients a altres nivells assistencials per tal de mitigar les llistes d'espera.

Al seu torn, Aragonès ha emmarcat aquesta inversió en el marc de les polítiques socials com educació i seguretat que vol potenciar el Govern per reduir les desigualtats, i també ho ha posat en el context de les millores laborals aconseguides pels metges de l'ICS després de la vaga de la tardor passada, que han permès reforçar les plantilles per reduir la càrrega de treball dels professionals sanitaris.

Segons ell, és una “aposta clara” tot i la pròrroga pressupostària. Per a Aragonès, l'atenció primària és “la porta d'entrada, el passadís central, la columna vertebral” de l'atenció sanitària, i la seva capil·laritat permet que els “bucs insígnia”, els hospitals de referència, treballin amb més comoditat.

El vicepresident ha assegurat que la inversió en personal sanitari a la sanitat concertada pujarà un 9,7% entre el 2018 i el 2020, i del 2017 al 2020 hi haurà hagut un augment de 626 milions d'euros. “Si hem pogut fer això amb pròrroga pressupostària, podrem fer més si aprovem el pressupost al Parlament”, ha reblat.

Vergés i Aragonès han explicat aquestes inversions en una visita al CUAP Sant Martí de Provençals, a Barcelona, que té una població de referència de 50.000 persones i rebrà una inversió de 70.000 euros per insonoritzar una sala de reunions i comprar dos ecògrafs.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article