Les entitats socials se sumen a la denúncia dels joves migrants per l’ús electoralista de la immigració

Els partits amb representació parlamentària van signar un acord fa tan sols un mes per no utilitzar la immigració com a arma electoral


La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i a l'Adolescència (FEDAIA) i la Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), així com entitats com SOS Racisme, també s’han plantat i s’han sumat a la denúncia que ha fet aquest dijous l’associació Exmenas sobre l’ús electoralista de la immigració.

Lamenten la utilització política de l’obertura d’un centre d’acollida per a joves migrants sols a Rubí i recorden que tots els partits polítics amb representació parlamentària van signar un acord, aquest abril, en què es comprometien a no utilitzar la immigració com a arma electoral. Un pacte que s’ha trencat, com ho exemplifica el cas de Rubí. Les entitats socials, que ja havien traslladat aquesta demanda, demanen a les formacions polítiques que compleixin amb l’acord.

La Taula del Tercer Sector i la PINCAT també reclamen al Govern, que exerceix el lideratge en la gestió, que millori la planificació i la coordinació territorial amb les administracions locals. Insisteixen que el fenomen migratori és un “repte de país” que requereix un “abordatge integral, un treball transversal i una bona comunicació entre les administracions, en especial entre la Generalitat (i els seus diversos departaments) i els ajuntaments, administracions clau en l’èxit d’aquests processos d’acollida i inclusió”.

La Taula del Tercer Sector i la PINCAT també donen suport a l’advertència llançada per ECAS, FEDAIA i FEPA sobre la situació de risc del sistema de protecció a la infància i l’adolescència. Aquestes federacions, que treballen amb infants i joves en situació de vulnerabilitat, alerten del cost social que pot tenir no assegurar la continuïtat en l’atenció als joves migrants després de l’acollida i fins a la seva inclusió.

Aquestes tres darreres entitats remarquen que cal posar el focus en els itineraris individuals dels adolescents i joves per assegurar la seva inclusió amb oportunitats de futur. “Si l’acompanyament no inclou la transició a la vida adulta i no s’ofereixen perspectives i eines per a la construcció d’un projecte vital, la inversió realitzada en la primera acollida pot perdre eficàcia”, han dit en un comunicat.

També alerten que l’“infrafinançament” i la “manca de visió de futur” posa en risc la qualitat de l’atenció i aboca a un sistema de protecció que “en pocs anys no oferirà garanties socials”. És per això que reclama al Govern que es responsabilitzi i lideri un model d’acollida basat en els drets i les garanties socials que, més enllà de cobrir necessitats urgents, ofereixi possibilitats reals d’emancipació en comunitats obertes i inclusives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article