Un grup de famílies es constitueix com a plataforma per denunciar l'escassetat d'oferta d'escola pública a Barcelona

Només a l'Eixample dret hi ha 89 nens que no aconsegueixen plaça en primera opció, segons l'organització


Un grup de pares que al setembre han d'escolaritzar fills a P3 s'han constituït aquest dijous a la tarda com a plataforma per denunciar l'escassetat d'oferta d'escola pública a Barcelona. Segons ha explicat una de les portaveus del col·lectiu, Sara Tolosa, consideren que el problema és “endèmic” a la ciutat, i reclamen tant mesures a curt termini per solucionar la situació del curs vinent com mesures de més llarg abast per resoldre les mancances de manera definitiva.

Des de finals de la setmana passada els pares han anat recopilant a través de grups de Whatsapp casos de persones en aquesta situació, en el que ha estat l'embrió de la Plataforma proeducació pública i de proximitat. S'ha comprovat que, només a l'Eixample dret, hi ha 89 nens que no aconsegueixen plaça en la primera de les escoles escollides pels pares en el moment de la preinscripció.

Entre 50 i 70 persones han assistit aquest dijous a la tarda a la reunió en què s'ha constituït la plataforma, que ha tingut lloc al centre cívic del Mercat de la Sagrada Família. Han consensuat un manifest, ara en fase de redacció, en què insten les administracions a buscar solucions per a les famílies afectades ampliant l'oferta de places públiques.

En aquest sentit, adverteixen que la proximitat és “un valor”, i per tant consideren que no és lògic que les famílies hagin de canviar de barri per trobar una plaça d'escola pública per als seus fills.

També adverteixen que, si bé detecten que el problema de manca d'oferta és endèmic a la ciutat, no es pot solucionar “massificant” els centres actuals. I opinen que el sistema de tria de centre actual és “pervers” perquè no propicia que l'elecció es faci amb completa llibertat.

A més, denuncien la manca de “transparència” del Consorci d'Educació de Barcelona i consideren que cal revisar les “mancances estructurals” del sistema, que afecten tant els models educatius, amb “desigualtats” de consideració, com les infraestructures.

Aquesta manca de transparència, afirma el col·lectiu, fa “molt difícil” saber l'abast real del problema, però sí indica que amb els contactes recollits aquesta setmana –i avui a la reunió- s'ha pogut constatar que afecta a diversos barris de la ciutat, com el mateix de l'Eixample, el de Sant Andreu, el de Sants, el de Nou Barris o el de la Sagrera.

En el cas concret de l'Eixample dret, al barri hi ha nou escoles públiques, i només queden places a dues. Hi ha 89 nens que no han tingut plaça a l'escola que han escollit en primera opció, però, segons el col·lectiu, fins i tot omplint les places que queden vacants a les dues escoles, encara hi hauria 56 nens que no en tindrien.

Finalment, la plataforma aprofita el context de campanya electoral per reclamar als partits polítics que diguin quin tipus de model educatiu defensen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article