Barcelona reivindica la lluita contra l’estigma de les persones amb trastorns mentals

Desenes de manifestants exigeixen que es compleixi amb la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat


Desenes de persones s’han concentrat aquesta tarda a la Barcelona per exigir que es posi fi a la discriminació que pateixen les persones amb trastorns de salut mental. Sota el lema “Catalunya treu a passejar la seva bogeria”, desenes de persones han participat en la segona edició del Dia de l’Orgull Boig.

“Volem reivindicar la normalitat, el respecte a la diferència i a la diversitat psicosocial”, ha explicat Andrea Quintana, membre de la comissió organitzadora, que ha denunciat que el Govern espanyol està incomplint la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Amb crits com “No som malalts, tenim diversitat” o “La llibertat és la millor cura”, els assistents han commemorat el Dia de l'Orgull Boig. Han sortit de la plaça del Poeta Boscà i han recorregut alguns dels vials més transitats de la Barceloneta, sense deixar indiferents als vianants, al ritme de la percussió del col·lectiu Explosió Rítmica.

La iniciativa l'han impulsat diferents entitats de salut mental i grups de suport mutu. L'objectiu, ha explicat Quintana, és traslladar la problemàtica a la ciutadania i alçar la veu i lluitar contra la discriminació que pateix el col·lectiu. “Tenim problemes per accedir al mercat laboral, a l'habitatge, en les relacions socials...”, ha posat com a exemple, tot exigint “respecte”.

L’incompliment de la convenció

Entre els aspectes que han volgut denunciar els participants a la protesta amb els seus càntics, primer, i després amb la lectura del manifest, hi ha l'incompliment, per part del Govern espanyol, de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Recentment, han explicat des de l'organització, el Comitè sobre el Dret de les Persones amb Discapacitat ha alertat de què s'estan incomplint alguns aspectes bàsics del document i han recomanat “una política centrada a garantir el respecte dels drets de les persones amb discapacitats psicosocials”.

“Ens trobem amb internaments forçosos, contencions mecàniques i químiques, interrupcions de l'embaràs o tractaments farmacològics en contra de la voluntat”, ha lamentat Quintana, qui ha recalcat que es tracta de "vulneracions en pràcticament tots els àmbits de la nostra vida".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article