Les entitats en defensa de l'habitatge titllen de “decret farsa” la regulació del preu del lloguer

El decret llei aprovat pel Govern aquest dimarts conté, segons les entitats, “massa excepcions” que el fan irreal


Limitar el preu del lloguer en zones d’alta demanda. Aquesta és la mesura que el Govern ha aprovat, aquest dimarts, via decret llei i la resposta de les entitats en defensa de l’habitatge no s’ha fet esperar. Sindicat de Llogateres i la PAH Barcelona han lamentat que la mesura contingui “massa excepcions”. Els preus del lloguer a la ciutat de Barcelona han tingut un increment de gairebé el 40% en els últims cinc anys.

Segons les dades oficials publicades recentment per la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat, el preu mitjà d’un nou lloguer a la ciutat l’any passat es va situar en 929,57 euros, uns 52 euros més que el 2017. I els 954,29 euros del període comprès entre els mesos d’octubre i desembre del 2018 també representen el rècord històric en un trimestre.

D’aquesta manera, el 2018 els lloguers van pujar en 68 dels 73 barris de la ciutat. En aquesta línia, el decret obliga a declarar una ciutat o barri com a zona amb “mercat d'habitatge tens” com a pas previ per imposar la contenció de preus. D’entrada, el Sindicat de Llogateres considera que, malgrat que la mesura s’anuncia com a urgent “en matèria de contenció de rendes”, la immensa majoria de lloguers seguirà sense tenir cap mena de límit de preu.

Cap dels contractes de lloguer vigents estarà regulat, segons especifica el text del decret, que agafa el model alemany com a referent. “Si segueixes vivint al mateix habitatge i signes un contracte nou, la propietat podrà optar per no acollir-se a la regulació si així ho desitja”, es lamenten des del Sindicat.

De fet, aquesta mesura inclou “un munt d'excepcions” de diferents tipus pels nous contractes. Si és d’obra nova o si hi ha rehabilitació integral, la propietat podrà també ignorar el topall de preus. Quin tipus de sanció s’imposarà en cas d’incompliment de la llei? El decret no ho especifica, és a dir, no inclou l’aplicació de multes, una mesura que des del sindicat consideren “essencial” per fer efectiva la regulació de preus en altres països.

Una premissa de la que parteix el decret i que la PAH Barcelona no veu eficaç per revertir l’escalada de preus del lloguer és que situa el topall màxim dels nous contractes de lloguer en un 10% més del que estableix l’Índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat com a preu mitjà a la zona. És a dir, “es pretén prendre com a punt de partida la mitjana dels lloguers d’aquell barri o municipi, assumint les pujades abusives dels últims anys, i a sobre permetre un increment del 10% a aquell preu”.

“Si el propietari supera el topall, les administracions no el multaran. Increïble!”, assenyalen al Sindicat. D’aquesta manera, l’única opció que té el llogater de reclamar que es compleixi aquesta mesura és anar a judici. Les plataformes en defensa de l’habitatge alerten que aquest decret és el resultat d'haver treballat d'esquenes a la ciutadania, i molt particularment al moviment per l'habitatge. “Diem que és un #DecretFarsa perquè, a diferència del que s'ha dit, no regularà els preus. I el que és pitjor, anima a que segueixin pujant”, asseveren al Sindicat de Llogateres.

A més, a la plataforma tornen a demanar que s’estableixi un índex de preus del lloguer “real”, és a dir, vinculat als ingressos de la població, universal i que sigui “d’obligat compliment”. “Només d'aquesta manera podrem començar a baixar els preus del lloguer de forma estructural”. I demanen a la consellera que es reuneixi urgentment amb les organitzacions.

Amb el text aprovat aquest dimarts i tenint en compte que amb la reforma per part del PP de la LAU de 2013, molts contractes s’han anat renovant cada tres anys i per tant ja incorporen els efectes de la bombolla dels preus del lloguer. “La Generalitat assumeix aquests increments abusius sense tenir en consideració les rendes de les famílies ni buscar-ne una imprescindible reversió, fent d’aquest Decret una mesura sense impacte efectiu en l'actual situació d'emergència que ofega la ciutadania”, expliquen a la PAH. A més, alerten  que la sobrecàrrega de les llogateres de la ciutat, és a dir, el percentatge dels seus ingressos que han de destinar al pagament de les quotes del lloguer, sobrepassa el 40% a Barcelona, quan el límit recomanat per Nacions Unides és d’un terç.

A l’espera que es publiqui el text al Diari Oficial, la PAH considera que la proposta respon més, “en primer lloc, a un anunci bomba en plena campanya electoral als municipis de Catalunya, i en segon, a un intent de calmar les aigües entre els dos socis de govern, ERC i PDeCAT”.

 

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article