Treballadores de l'atenció domiciliària ‘ocupen’ la seu de la patronal per denunciar la precarietat laboral

Les crítiques de La Confederació a l'Ajuntament de Barcelona perquè recupera serveis públics indignen el sector més combatiu de l'acció social


Treballadores del serveis d’atenció domiciliària (SAD) de Barcelona han ‘ocupat’ aquest dimarts durant una hora la seu de La Confederació, la patronal del tercer sector, per denunciar la precarietat i les retallades laborals i per defensar la municipalització del 10% del servei i del programa ‘A partir del carrer’. La Confederació els ha deixat protestar durant un breu temps dins la seu, en una acció que feia uns dies que les treballadores havien convocat.

A més, les crítiques de La Confederació a l’Ajuntament de Barcelona, que ha expressat en un comunicat la seva “enorme preocupació” perquè el consistori hagi pres la decisió de municipalitzar aquests serveis, han indignat el sector més combatiu de l’acció social de la ciutat.

La CNT ha titllat el comunicat “d’infame”, perquè “defensa la gestió privada” d’uns serveis públics, i s’ha solidaritzat amb les treballadores que han protestat a la seu de la patronal. També la plataforma d’Educadors Socials en Lluita, les Kellys, la Xarxa de Cures, la Plataforma d’Atenció Domiciliària i altres plataformes veïnals s’hi han solidaritzat i han celebrat com una victòria el compromís del consistori de municipalitzar el SAD.

La promesa de Colau que arriba a final de mandat

De fet, Barcelona en Comú va prometre en el seu programa electoral del 2015 la municipalització del SAD, però no ha estat fins a finals del mandat que ha pogut iniciar els tràmits per gestionar de forma directa almenys un 10% de l’assistència a la gent gran i les persones amb dependència de la ciutat. Així es va acordar en l’última comissió de govern abans de les eleccions municipals. 

D’aquesta manera, s’aprovarà l’expedient tècnic perquè el Consorci Social i de Salut de Catalunya assumeixi aquest 10% del servei, el que suposa entre 400 i 500 treballadors. En aquest consorci hi té participació l’Ajuntament i es considera un ens públic.

Ara, hi haurà un període de 30 dies en què es podran presentar al·legacions i el consistori espera que, un cop superades les al·legacions, s’adjudiqui un dels quatre lots que conformen el SAD a la ciutat a aquest consorci durant dos anys en una mena de prova pilot. En qualsevol cas, aquesta adjudicació l’haurà d’executar ja el proper govern que surti del 26-M.

Una externalització per valor de 70 milions d’euros

La partida externalitzada per part de l’Ajuntament més important de l'àmbit social és la del SAD. Aquest servei va representar el 2016 una despesa d’uns 70 milions d’euros, distribuïts en quatre contractes per zones d’actuació.

Aquestes quatre zones se les reparteixen, actualment, la cooperativa Suara (Zona 1 i Zona 3) i les empreses privades Clece (Zona 4) i Valoriza (Zona 2), que van guanyar el darrer concurs a ABD, una altra entitat del tercer sector, ja en la legislatura d’Ada Colau, malgrat que l’alcaldessa va introduir clàusules socials en els concursos. De fet, el tercer sector fa anys que reclama una concertació social per evitar que empreses amb ànim de lucre puguin guanyar aquestes licitacions per sobre d’entitats sense ànim de lucre.

La plantilla dedicada al SAD és d’unes 3.200 treballadores socials, el que suposa gairebé el 70% del personal que treballa per a empreses externes en l’atenció de persones a la ciutat. La majoria de llocs de treball estan coberts per dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article