La Banda Municipal de Barcelona s’apropa a col·lectius vulnerables amb concerts i tallers de sensibilització

L’òpera acomiada el primer cicle de concerts matinals conjunt de la BMB i Apropa Cultura


Una cinquantena de persones amb problemes de salut mental han realitzat aquest dimecres un taller participatiu de percussió a L’Auditori, abans d’assistir al concert ‘Callas, una vida d'òpera’. Ha estat la darrera matinal de la primera temporada conjunta de la Banda Municipal de Barcelona i l’entitat Apropa Cultura, ‘La Banda ens apropa’, cicle que consta de tallers i concerts ‘relaxats’ pensats per a persones grans en situació de dependència o col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Persones com Gerardo Cortés, usuari d’un centre de dia del Prat del Llobregat que conviu amb problemes de salut mental i a qui la música el “transporta, relaxa i dona vida”. En aquesta iniciativa hi tenen un paper destacat els músics de la Banda, molts d’ells implicats en els tallers com el d’avui, on han baixat amb els seus instruments.

El programa d’aquest dimecres és el tercer i darrer d’aquesta primera col·laboració en forma de cicle entre la Banda Municipal de Barcelona i Apropa Cultura, més enllà del vincle de llarg recorregut amb L’Auditori. Maria Callas, interpretada per la soprano Begoña Alberdi, ha reviscut a l’equipament tant dimarts com aquest dimecres al matí per portar l'òpera a col·lectius de persones grans en situació de dependència o vulnerabilitat i també a persones que conviuen amb problemes de salut mental.

Prèviament persones que conviuen amb problemes de salut mental i que són ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu van compartir dimarts amb membres de la BMB la seva relació amb la música, i avui han assistit a un taller musical participatiu dirigit pel musicoterapeuta Pau Gimeno, basat en la percussió.

“La forma d’incloure aquests usuaris a la realitat quotidiana és entrar a conèixer el treball de fons d’un músic, des del taller, tocant amb ells i coneixent com se senten, i després veient-los a l’escenari”, entén la coordinadora executiva de la Banda, Susanna Gamisel, en declaracions a l’ACN. Pels músics aquest és també un taller de “sensibilització” cap a determinats col·lectius de persones.

Pel que fa als participants, Gamisel diu que és tot un “luxe pels usuaris” que músics professionals com els de la formació s’impliquin al nivell de “baixar amb els seus instruments” al taller participatiu, abans d’oferir aquest concert especial i ‘relaxat’, que és com s’anomenen els concerts pensats per aquest tipus de col·lectius ((llums obertes, lliure entrada i sortida, i sense les rigideses de comportament pròpies d’un concert estàndard.

Un d’aquests usuaris és Gerardo Cortés, que assisteix a un centre de dia al Prat de Llobregat. Dins de l’oferta terapèutica de musicologia que vehicula el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el programa Apropa Cultura fa possible la seva participació i la d’una cinquantena de companys al taller a la casa de la Banda Municipal de Barcelona.

Cortés explica que aquesta experiència li és molt positiva. “Ho és perquè la música et transporta, et relaxa i et dona vida; és un art”, comenta minuts abans de començar la sessió de percussió preparada per aquest matí. No és, de fet, la primera vegada que visita L’Auditori dins del programa Apropa Cultura, però sí el primer en que interactuarà amb els músics de la BMB.

Per algú que estima la música des dels 14 anys, però que mai s’ha introduït en el món de la lírica, tant el taller com el concert posterior dedicat a Maria Callas són tota una inspiració. “El què els mateixos usuaris ens expliquen és que és un ‘subidón’; que és aquell moment de la setmana que els aporta la raó d’aixecar-se, i allò que els alimenta l’ànima al 100%”, celebra la coordinadora d’Apropa Cultura, Clàudia Torner.

Aquest cicle, afegeix, s’ha creat específicament per persones que per les seves circumstàncies no poden assistir a concerts de nit o en cap de setmana. “Entre setmana, normalment es trobarien una programació més infantil (escolar), diu, però la Banda ha organitzat aquest cicle per persones adultes que els ajuda moltíssim i ho agraeixen, sàpiguen o no d’òpera”, constata.

Concretament, el d’avui és el darrer programa del cicle de concerts La Banda ens apropa (el tercer, amb dos concerts per programa), complementat amb un taller de sensibilització cap als músics de la banda envers un col·lectiu social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article