L'ONCE proposa paperetes amb un codi QR per estendre el vot accessible el 26-M

L'organització demana utilitzar els mitjans tècnics per garantir el dret a sufragi a tothom en tots els comicis


L'ONCE proposa que les paperetes de les eleccions incloguin un codi QR com una alternativa per poder fer accessible el dret a vot a totes les persones independentment de la seva discapacitat visual. Defensa que el telèfon mòbil podria identificar el codi i fer una síntesi de veu per tal que el votant pogués exercir el seu dret sense l'ajut de ningú.

Segons el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Enric Botí, el vot accessible s'ha de resoldre per a les eleccions municipals i garantir el vot “secret i autònom” igual que en els comicis generals, europeus i autonòmics.

Des de l'ONCE, es valora que les persones cegues que coneixen el sistema Braille poden votar de forma autònoma a totes les eleccions polítiques menys les municipals, però estenen la demanda a un vot ''electrònic completament inclusiu i universal'' per tothom qui tingui discapacitat visual.

Per això, fan la proposta del QR que ja es va utilitzar, per exemple, en les eleccions de la Taula del Tercer Sector. Botí defensa que els beneficis no són només per a les persones cegues sinó també per a tota la societat.

Botí creu que és una opció viable perquè l'administració justifica que les paperetes no estan amb el kit Braille a les eleccions municipals pel número de candidatures i circumscripcions, i recorda que aquest sistema no requereix una impressió amb tinta ni un paper especial.

Entre altres possibles solucions que proposa l'entitat, també hi ha la possibilitat que la població s'imprimeixi les paperetes a casa o al col·legi electoral, ja que faria viable l'accessibilitat de les llistes obertes i suposarien un gran estalvi però l'administració, sense abandonar el sistema de Braille.

L'organizació defensa aquesta mesura i l'equipara al fet que els col·legis electorals han de disposar de mesures per garantir el vot també a les persones amb mobilitat reduïda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article