L'Estat penalitza de nou Catalunya en el repartiment del 0,7% de l'IRPF

Les entitats socials només rebran 31 milions d’euros de les donacions de la renda, una xifra que està congelada des de fa cinc anys


Malgrat l’increment de recaptació d’IRPF a Catalunya i l’augment del nombre de persones que marquen la casella de finalitats socials, l’Estat ha mantingut congelada la seva aportació els darrers cinc anys. D’aquesta manera, les entitats socials catalanes rebran, un any més, 31 milions d’euros per a finançar projectes que atenen col·lectius vulnerables.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reclama que s’incrementin els fons, atès que en els darrers exercicis hi ha hagut un augment en la recaptació de l’IRPF a Catalunya i cada cop més ciutadans han marcat la casella d’activitats d’interès general considerades d’interès social en la seva declaració de la renda en detriment de la casella de l’església.

“No tenir en compte aquest context i mantenir congelats els fons suposa una penalització greu per a les entitats socials catalanes, que veuen perillar programes que atenen a col·lectius vulnerables”, ha assenyalat el Govern en un comunicat.

Les subvencions per a aquests projectes, que es financen a través de la casella del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, van destinades a programes concrets que porten a terme les entitats, dirigides a persones amb discapacitat, gent gran, persones en risc d’exclusió social, infància i famílies, sensellarisme o violència masclista, entre altres.

En el marc del Consejo Territorial, el Govern català ha exigit reiteradament que es donin a conèixer les dades de recaptació en concepte de l’IRPF per a finalitats socials, però l’Estat no les facilita. Així i tot, s’estima que el Govern espanyol recapta aproximadament uns 340 milions d’euros, dels quals en reparteix als territoris 214,5.

En aquest sentit, Catalunya recapta amb aquests fons el 25% del conjunt de tot l’Estat, mentre que les entitats amb projectes a Catalunya només reben el 14%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article