Els doctorands fan vaga per reclamar l'aplicació de les millores previstes al nou estatut

La protesta del personal docent investigador de la UAB provoca congestió i aturades a l'AP-7, la B-30 i la C-58


Els doctorands fan vaga aquest dimarts per reclamar que s'apliquin les millores que estipula l'Estatut de Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat a principis de març pel govern espanyol. La protesta dels doctorands de la UAB provoca congestió i aturades a l'AP-7, la B-30 i la C-58, segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

Cap a les 8 hores han tallat les rotondes d'accés a la universitat, i això ha provocat que hi hagi 12 quilòmetres de congestió entre Montornès i Barberà a l'AP-7, tres quilòmetres de cua al Papiol en sentit Tarragona, tres quilòmetres d'aturades a la B-30 a Cerdanyola del Vallès en sentit sud, i també retencions a la C-58 des de Trinitat fins a Ripollet (set quilòmetres).

La convocatòria de vaga però, s'ha ampliat a tot el personal docent i investigador de les universitats públiques. Entre d'altres, l'estatut reconeix el personal predoctoral com a treballador i estableix que el temps que dura una baixa no es computa en la durada del contracte.

També preveu un increment salarial, la voluntarietat de la docència i l'allargament dels contractes fins als quatre anys per evitar que els doctorands treballin per acabar la tesi estant a l'atur, cosa que consideren un “frau de llei”. Així ho ha explicat un dels membres de la plataforma Doctorands en lluita de la UAB, Alejandro Ramos, que van ser els primers a mobilitzar-se per reclamar aquest EPIF.

Ramos ha explicat que s'ha estès la convocatòria de vaga a tot el personal docent i investigador perquè la recerca “afecta a tot el col·lectiu” i no només al personal investigador en formació. Ramos ha explicat que els ha decebut la reacció de l'equip de rectorat de la UAB perquè, segons ha assenyalat, en la reunió del comitè de vaga només van voler parlar de serveis mínims i no de resoldre el conflicte.

Pels doctorands, la vaga podia evitar-se si es comprometien a aplicar la legislació vigent del votant simple, i en canvi, no se'ls va dir que no es podien “comprometre” a aquestes millores. Per això, per la “incapacitat i poca voluntat” per aplicar “els drets laborals” dels doctorands, segons ha explicat l’expert, van decidir mantenir la convocatòria.

Ramos creu que el seguiment de la vaga estava sent bo i que en general, percebien suport de la comunitat universitària. Els professors estan convocats a una manifestació aquesta tarda a partir de les sis a la plaça Universitat.

Investigadors de la UdG demanen una indemnització al final del contracte

A Girona, una quarantena d'investigadors predoctorals de la Universitat de Girona (UdG) s'han concentrat aquest dimarts al migdia davant de l'edifici del rectorat per reivindicar una “investigació digna”. Es tracta de la mateixa manifestacióq eu ha tingut lloc en altres indrets de Catalunya, i demanen també que s'apliqui l'augment salarial aprovat a l'estatut del recercador i també una indemnització quan finalitzi el contracte. Un dels investigadors, Àlex Romero, ha denunciat que un dels problemes que cal sumar-hi és l'obligació a fer docència a la universitat “sense retribució” econòmica.

Segons Romero, aquesta és una eina legal prevista en algunes convocatòries de contractes predoctorals, però en els últims anys les universitats les han utilitzat per estalviar-se nòmines de professors associats. Segons han detallat altres investigadors, el seu sou net va entre els 900 i els 1.200 euros mensuals.

També demanen ampliar el nombre de contractacions a investigadors predoctorals per tal que la gent que està elaborant les seves tesis no hagi de fer-ho en “condicions precàries”. De fet, Romero s'ha queixat que en molts casos les universitats aprofiten els doctorants per “abaratir la docència”. D'aquesta manera, “assignen classes a aquest col·lectiu” mentre està realitzant la seva tesi doctoral tot i que no cobrin per fer aquesta docència.

Romero ha explicat que hi ha algunes convocatòries de contractes predoctorals que inclouen exercir de professor i que legalment és una eina vàlida. De tota manera, “en els últims anys” aquest tipus de convocatòria ha augmentat. Això ha comportat que la universitat no necessiti contractar tants de professors associats, perquè els investigadors predoctorals acaben fent la seva feina, sense cobrar cap extra. Segons l'investigador, això acaba fomentant els “col·lectius precaris” dins de la universitat.

Tal com han avançat diversos investigadors, a la Universitat de Girona a dia d'avui hi ha unes 800 persones fent el doctorat. De totes elles, “els contractats no arriben a la quarta part”, ha detallat Romero. La resta, són persones que es troben contractats per altres institucions vinculades a la universitat o “gent que potser està fent la tesi sense cap mena de contractació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article