Barcelona augmenta la ràtio en 149 grups de P3 i primer d'ESO i crea vuit ‘bolets’ davant l'allau de demandes

El president del Consorci qualifica “d'inevitable” la mesura i defensa que no afecta la qualitat dels projectes educatius


59 grups de P3 de 38 escoles públiques tindran una ràtio de 26 nens mentre que 25 grups de primer d'ESO de centres concertats i 65 grups d'instituts públics oferiran 31 places per grup. Així, i sumant quatre grups addicionals de P3 i quatre grups addicionals de 1r d'ESO, el Consorci d'Educació de Barcelona vol donar resposta a les 151 famílies que no han tingut assignació a P3 i a les 280 que s'han trobat en aquesta situació a Secundària.

El Consorci ha optat per aquestes mesures per donar solució a bona part dels afectats. El president de l'ens, Josep González-Cambray, ha reconegut que no els agrada augmentar les ràtios però ho considera un mecanisme “inevitable'' en determinades zones. Ha defensat també que els augments no perjudiquen els projectes educatius dels centres.

A P3, el Consorci ha recollit la demanda de 12.489 places, de les quals 6.425 són en centres públics i 6.064 en centres concertats. La demanda, de pública doncs, es torna a situació per segon any, per sobre de la concertada amb un 51,4% i un 28,6% de les demandes respectivament. També creixen, un 1%, les famílies que només opten a una plaça pública, mentre que només el 28% fa la preinscripció únicament per la concertada.

Segons les dades fetes públiques aquest dimecres, el 98,75% de les famílies han obtingut plaça en una de les opcions demandades, mentre que el 93,47% ho han aconseguit en la primera opció, un 1.16% més que l'any passat. 131 famílies no han obtingut assignació a l'escola pública i 20 més no l'han aconseguit a la concertada.

D’aquesta manera, el Consorci calcula que 151 famílies són les que es beneficiaran de l'augment de ràtio en 59 grups de P3 als districtes de Gràcia, Sant Andreu i Sants Montjuïc i els bolets a l'escola Fort Pienc de l'Eixample, l'Escola Jaume I a Sants –Montjuïc, a l'institut Escola El Til·ler i l'Escola Doctor Ferran i Clua a Sant Andreu. Es calcula però, que a tota la ciutat hi ha 361 vacants de pública i 1.392 de concertada.

El president del Consorci, Josep González-Cambray, ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador a les famílies que les darrers setmanes s'han mobilitzat contra la manca de places i les ha avisat que els propers dies s'acabaran de veure a quantes famílies “satisfà” aquest canvi i poden optar les places planificades.

Per a Cambray, hi ha famílies que poden tenir ja plaça pública però per “l'efecte dòmino” que produeixen les mesures preses d'augments de ràtio o els bolets, però que en canvi, no ho sàpiguen. Al Consorci han destacat que les famílies sense plaça són un 43'3% menys que les de l'any passat, que eren 266.

Pel que fa a 1r d'ESO, el Consorci ha registrat un “lleu descens” de demanda pública, amb 4.939, 14 menys que el curs passat. Així, s'atura la tendència a l'alça dels darrers anys. A la concertada, la diferència entre la demanda del 2018-2019 i aquest és d'una sola plaça.

El 95,9% de les famílies han obtingut plaça en una de les opcions demandes, un punt més que l'any passat, mentre que els qui han entrat en la seva primera opció arriben al 89,4%, un 1.2% més que el curs passat. Tot i això, a 1r d'ESO el Consorci ha de fer front a la manca d'assignació de 280 famílies, 135 que han demanat pública i 145 concertada.

Per això, s'han ampliat a 65 grups de Ciutat Vella, Eixample, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc, Sarrià- Sant Gervasi, Sant Andreu i Sant Martí i s'han obert quatre grups addicionals a l'Institut Flos i Calcat a Nou Barris, a l'Institut Martí Pous, a l'Institut Doctor Puigvert i a l'Institut Príncep de Viana a Sant Andreu. La ciutat té unes 200 vacants en centres públics i 425 en centres concertats.

Pla de xoc contra la segregació

Per primera vegada, en el procés de preinscripció escolar s'ha tingut en compta la preassignació de places de P3 a alumnat en situació de vulnerabilitat a la ciutat, una tasca que el Consorci ha dut a terme amb la col·laboració dels serveis socials.

Miquel Àngel Essomba, comissionat d'educació, ha explicat que el 85% de les preassignacions han fet ús de la reserva de plaça i el 15% restant ha optat per la plaça ordinària. D'aquesta manera, dels 831 alumnes detectats, 784 han fet la preinscripció al centre proposat. A l'ESO, aquest la reserva de plaça ha estat utilitzada per un 82% dels alumnes detectats com a vulnerables, 330 s'han quedat al mateix centre i 607 han optat per la plaça reassignada.

D'aquesta manera, ha començat a modificar-se el percentatge d'alumnes vulnerables que assumeix l'escola pública i l'escola concertada. Així, mentre que el curs passat, el 79% de l'alumnat en situació de vulnerabilitat va ser assignat a un centre públic i el 21% a un concertat, pel curs que comença el setembre, el repartiment serà del 73% i el 27%, respectivament, a P3, i del 62% i el 38% a 1r d'ESO.

Segons Essomba, “s'incrementa la coresponsabilitat de centres” i que els concertats assumeixen “responsabilitats” en l'àmbit de la inclusió educativa i que per tant, és una mesura que aproxima “a la realitat” de la distribució de l'alumnat.

En total, hi ha 84 centres a P3 i 33 a ESO que superen les dues places de reserva ocupades per la qual cosa rebran una dotació per assumir la despesa extra que suposa. El pla de xoc també inclou una nova gestió de la matrícula viva per repartir l'alumnat nouvingut.

Per als alumnes, suposa també poder estar exempts del pagament de quotes d'escolarització, tant en centres públics com concertats i la gratuïtat en el servei de menjador, les activitats extraescolars esportives i les activitats d'estiu, i la garantia de plaça en centres oberts.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article