Moviments veïnals reclamen substituir la Fira de Barcelona per habitatge públic i comerç local

Denuncien que l'actual model de grans salons agreuja l'emergència climàtica i habitacional que pateix la ciutat


Diversos moviments veïnals s'han agrupat en la plataforma ‘La Fira o La Vida’ per reclamar que els terrenys que actualment ocupa la Fira de Barcelona es destinin a construir un “barri obert” que doni prioritat a l'habitatge públic i al comerç local.

La plataforma denuncia que el recinte firal de Montjuïc ocupa 27 hectàrees de sòl públic municipal al centre de Barcelona llogat al Consorci de la Fira “per una mensualitat de dos cèntims d'euro el metre quadrat”, mentre hi ha una emergència habitacional i climàtica a la ciutat. En aquest sentit, critiquen el projecte ‘Univers Montjuic’ que preveu la renovació del recinte i consideren que és el moment de plantejar-se quin model de ciutat és vol.

El projecte ‘Univers Montjuic’ es va presentar al febrer i contempla una inversió estimada de 380 milions d’euros per ampliar el recinte de Gran Via i renovar el de Montjuïc. Les entitats han denunciat l'“opacitat” d'aquest projecte, del que han assegurat no en coneixen els detalls i han reclamat que, per la part que afecta al recinte de Montjuïc, no es tiri endavant i s'obri un debat sobre què fer amb els terrenys, el lloguer dels quals finalitza el 2025.

Claudia Conde, de Som Paral·lel, ha assegurat en roda de premsa que es té l’“oportunitat de triar entre persones o un model de ciutat cap a la turistificació i gentrificació”. El seu objectiu és que s'obri aquest debat "de ciutat” perquè “de manera democràtica i transparent es decideixi què fer.

Tot i aquest debat, La Fira o La Vida aposta per la construcció d'un barri “mediterrani i obert” on es doni prioritat a l'habitatge públic. L'arquitecte David Bravo ha criticat que actualment aquest espai és “tancat” i està destinat a promoure congressos que ha posat en dubte que generin beneficis per a la cituat.

Entre d'altres, ha criticat l'Automobile Barcelona perquè promociona la venda de vehicles privats "en la segona ciutat europea més contaminada" o el Mobile World Congress que porta congressistes "perquè el precarietat barceloní els hi posi tapes o els hi faci el llit".

Una frontera entre diversos barris

D'altra banda, ha recordat que quan es va construir el recinte es va fer a les afores de la ciutat però que amb l'evolució s'ha situat al centre, creant una frontera entre diversos barris. Per això, reclamen que es destini el terreny a crear un barri com ho és el Poble Sec, amb habitatge, comerços i zones verdes, per tal de poder acollir persones amb necessitats d'habitatge i promoure l'economia local. “No volem fer un polígon d'habitatges sinó un barri obert, amb oportunitats per a l'economia d'aquí”, ha apuntat.

Al manifest, que compta amb una cinquantena d'adherits, la plataforma es pregunta “Qui ha decidit que és prioritari per a la ciutat invertir recursos públics en acollir grans esdeveniments?” i afirma taxativament que Barcelona “no necessita més Fira, ni més gentrificació, ni més feina precària, ni més economia extractiva, ni més corbates, ni més contaminació, ni més pistes a l'aeroport del Prat, ni més creuers al Port, ni més turisme de congressos” sinó que cal “més habitatge públic i posar fi a un model de ciutat que beneficia les elits i esclafa les classes populars”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article