La Síndica de Barcelona rep 21 queixes per l'assignació de places de P3 a la ciutat

Les famílies sense plaça pública de P3 assignada demanen més ‘bolets’ per poder garantir escola de proximitat i fer front a un problema “estructural”


La Síndica de Greuges de Barcelona ha rebut 21 queixes per l'assignació de places de P3 a la ciutat. Els ciutadans denuncien manca de places en escoles públiques i de proximitat, el sistema d'inscripció i el mecanisme d'adjudicació que aplica el Consorci d'Educació de Barcelona.

La síndica, Maria Assumpció Vilà, està recopilant tota la informació a l'espera que el consorci faci públiques les llistes definitives de les assignacions escolars del curs 2019-2020. Vilà recorda que la Llei d'Educació determina que tothom té dret a accedir en condicions d'igualtat al sistema educatiu i a la lliure elecció de centre, prioritzant la proximitat al domicili. Ara bé, també apunta que això estarà condicionat per l'oferta disponible.

De les 21 queixes, n'hi ha 6 de Gràcia, 6 de l'Eixample, 4 de Sant Andreu, 2 d'Horta-Guinardó, 2 de Sant Martí i una del districte de Nou Barris. A més, la plataforma Proeducació Pública i de Proximitat ha demanat al Consorci d'Educació de Barcelona que obri més grups addicionals a les escoles amb més demanda per solucionar al problema de les 131 famílies que no han estat assignades a cap escola pública escollida en la preinscripció.

Segons han explicat els portaveus de les plataformes de diferents districtes, els augments de ràtio i els bolets anunciats pel Consorci no han solucionat la situació i per això aposten per més bolets. Una de les membres de la plataforma, Sara Tolosa, ha criticat també el tracte que reben ara de l'administració que els dona només cinc dies per poder decidir en quina escola porten els fills, més lluny de casa i sense possibilitat de visitar-les.

Per a les famílies els augments de ràtio afecten la qualitat del sistema ja que l'administració no hi posa recursos, i en canvi, un bolet garanteix una millor atenció als alumnes. Demanen també, que els bolets es posin a les escoles més demandades. Les famílies consideren que el Consorci ha resolt en part el problema però no entenen algunes de les decisions.

Les famílies acusen el Consorci de manca de transparència

Posen en qüestió, per exemple, el grup addicional a l'escola Fort Pienc de l'Eixample que, en aquesta segona assignació, només s'han ocupat vuit places i per tant, segons les famílies, el criteri exposat per l'administració de ser una escola molt demandada en segona i tercera opció, no és veritat.

Per això, l'acusen de manca de transparència. Defensen que si les famílies han escollit escola pública i de proximitat, ''per fer una ciutat més sostenible'', cal que l'administració els ho garanteixi. En aquest sentit, la plataforma veu que el problema és “estructural” i “sistèmic” i demanen solucions per poder-hi fer front amb perspectiva i no trobar-se amb el mateix problema quan, d'aquí a nou anys, entrin a fer la Secundària. Per aquest curs, les famílies preveuen que 135 nens i nenes no tindran plaça a 1r d'ESO de proximitat, una problemàtica “assentada”.

Entre les reivindicacions de la plataforma també s'hi inclou que es pugui assignar un mentor a les escoles de baixa demanda, per poder fer projectes educatius atractius, que es controli la matrícula viva, i que en barris amb problemes d'orografia, hi hagi un criteri d'hiperproximitat. Les famílies, que s'ha mostrat contràries a algunes de les afirmacions que es van fer a la roda de premsa d'aquest dimecres al Consorci, continuen organitzades i han convocat una mobilització per aquest cap de setmana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article