Començar a fumar en edats precoces augmenta el risc de morir i de patir malalties cardiovasculars

Els investigadors creuen que el cos és especialment sensible als efectes tòxics del tabac quan s'està desenvolupant


Una persona que comenci a fumar els 12 anys té més risc de patir una malaltia cardiovascular i de morir que una que ho faci a partir dels 18. Un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), metges de l'Hospital del Mar i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), i que es publica a la revista 'Preventive Medicine', conclou que una edat precoç d'inici al consum de tabac es relaciona amb un augment de la mortalitat dels fumadors.

Segons l'estudi, cada any que s'avança l'edat d'inici al tabac, s'incrementa un 4% el risc de morir. Els investigadors creuen que el sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac quan s'està desenvolupant.

“En aquest estudi el que hem volgut respondre és si, en les persones fumadores, l'edat d'inici és un factor afegit al risc que ja tenen pel fet de fumar”, assenyala el coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM, el doctor Roberto Elosua, que ha liderat l'estudi juntament amb el director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública d'aquesta institució, el doctor Jaume Marrugat, i el cap del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar, el doctor Albert Clarà. El primer signant de l'estudi és Manel Fa Binefa.

L'estudi segueix durant set anys un grup de 4.499 persones adultes, amb edats entre els 25 i els 79 anys, de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), fumadores o que havien fumat (es repartien gairebé al 50% entre els dos grups). Els investigadors van analitzar si, durant aquest període, han desenvolupat una malaltia cardiovascular, han mort per aquest motiu o per qualsevol altre.

Segons les dades del seguiment, durant aquests set anys van morir 361 persones i 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com ara un infart de miocardi, angina de pit o ictus cerebral. “Hem observat que, per cada any de precocitat a l'inici del consum de tabac, el risc de mortalitat s'incrementa un 4%, és a dir, una persona adulta que va començar a fumar als 12 anys té un 4% més de possibilitats de morir en els pròxims set anys que una persona que va començar als 13, i aquesta, un 4% més de risc que una altra que va començar a fumar als 14”, afirma el doctor Elosua.

A més, en les malalties cardiovasculars, l'increment del risc de patir-ne és “especialment important” si es comença a fumar abans dels 12 anys, destaca el doctor Albert Clarà. Els investigadors creuen que el sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac a aquestes edats.

Un peatge en salut per a l'edat adulta

Els resultats de l'estudi reforcen el treball per evitar que els més joves comencin a fumar. El doctor Jaume Marrugat destaca “la importància de seguir lluitant contra el consum de tabac, especialment a les edats primerenques de la vida”. “Un missatge important és que els adolescents que comencen a fumar en edats primerenques hauran de pagar un peatge en salut quan siguin adults”, adverteix el doctor Elosua.

“En aquesta societat en què busquem recompenses immediates, és difícil advertir a un adolescent del que li passarà quan sigui adult. Estem parlant d'una inversió a llarg termini”, reflexiona el coordinador del Grup d'Epidemiologia de l'IMIM, que demana: “Com a societat, com a educadors, des del sistema sanitari, tenim l'obligació d'intentar prevenir d'alguna manera aquesta població vulnerable, que encara no està madura, perquè no acumulin aquesta motxilla, aquest peatge, per a l'edat adulta”.

Dos de cada tres fumadors a Europa s'inicien en el consum de tabac abans dels 18 anys, amb una edat mitjana de 16,6 anys. A l'estat espanyol, l'edat mitjana d'inici és més baixa, als 14,6 anys. Aproximadament el 9% de la població entre 14 i 18 anys fuma.

Els fumadors tenen el doble de risc de malaltia coronària i ictus respecte als no fumadors. Aquest risc és encara major en els casos de lesió a les artèries de les cames. També és un factor de risc en altres patologies, com la nefropatia, isquèmia intestinal, dissecció aòrtica i càncer. L'inici precoç del consum de tabac també està associat a desordres psiquiàtrics, asma, càncer de pulmó i altres malalties.

El projecte ha estat finançat amb ajuts del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) de l'Institut de Salut Carlos III.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article