Quatre joves migrants sols expliquen els seus somnis per “trencar estereotips” al festival Inund'ART

El muntatge artístic emula una casa on els joves detallen què han deixat enrere i el periple per aconseguir un futur millor


L'Ismael, l'Ayoub, la Yamna i en Hatim són quatre joves que, sent menors d'edat, van decidir abandonar el seu país d'origen perseguint el somni d'arribar a Europa per aconseguir un futur millor. Ara, en el marc del festival Inund'ART, expliquen la seva vida per “trencar estereotips” i apropar al públic les històries personals que hi ha darrera de dels joves migrants sols.

Es tracta d'un projecte artístic que emula una casa. A dins, cadascun dels joves narra la seva infància, expliquen com van arribar a Girona i com ha estat la seva vida des d'aleshores, passant per centres per a menors o enfrontant-se a les dificultats per regularitzar la seva situació quan compleixen els 18 anys. The dreamers es podrà veure a la plaça Mercaders aquest cap de setmana.

Una caseta on un nombre reduït de públic seu en rotllana. La Yamna Amer pren un encens: “És l'olor de la meva infància”. A partir d'aquí, comença a desgranar la seva vida. Des que va néixer a Chefchauen, els primers anys a Tànger, on es va criar amb els seus avis, fins que va decidir aprofitar una estada per jugar un partit de futbol a Màlaga per escapar-se i no tornar al Marroc.

Des d'aquest moment va passar a ser una menor no acompanyada i va començar el periple per intentar aconseguir un lloc on viure de manera estable, regularitzar la situació i poder estudiar. La idea de The Dreamers és que, des d'aquestes cases, els quatre joves enllacin la casa que han deixat enrere, l'actual i quina és la que somnien per a un futur.

L'Ayoub Khouyaoui va arribar fa un any i set mesos. Va abandonar un petit poblet bereber, “un poble oblidat, sense col·legis, ni hospitals ni les coses bàsiques i gairebé a tocar del Sàhara”. L'objectiu també era arriba a Europa. Per aconseguir-ho, primer va anar fins a Tànger, on a estar uns mesos treballant com a cambrer. Des d'allà, i després d'intentar-ho set cops, al final va arribar a Cadis sota un camió. “No sé ni com vaig aguantar, em feien mal tots els músculs”, explica dins la seva caseta.

L'arribada, expliquen, no va senzilla per a cap d'ells. “Pensàvem que seria tot molt fàcil però res ho ha estat”, diu la Yamna. Han dormit nits a comissaria o edificis judicials, han anat canviant de centre de menors a pisos tutelats i tenen dificultats per accedir a una feina o a formació perquè no tenen els papers.

“Volem canviar la mentalitat dels qui pensem que venim aquí a provocar problemes, tots busquem oportunitats”, subratllen. Mecànic, actor o fotògrafa són algunes de les professions que persegueixen. I, també, aconseguir una estabilitat per portar les famílies que han deixat enrere aquí.

La directora de l'Inund'ART, Raquel Moron, ha detallat que la idea de fer el muntatge The Dreamers va sorgir, juntament amb en Karim Sabni, per intentar “trencar estereotips” i superar etiquetes. “Ens trobàvem amb dues realitat, d'una banda amb joves que arribaven als 18 anys i que es trobaven sense recursos al carrer i, de l'altra, que molts mitjans de comunicació associaven els joves migrants sols amb delinqüència”, explica Moron que afegeix que, per això, van decidir fer aquesta proposta artística amb “un grup de joves talentosos”.

Sota la direcció de Moron i Kabni, han creat aquestes dues cases-instal·lació on els joves expliquen en primera persona la casa que han deixat enrere, la que estan construint i la que volen projectar. Es tracta d'una coproducció amb el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal amb la col·laboració de la Plataforma Girona Acull. La proposta ha comptat també amb l'assessorament artístic de Dani Valentín i Pep Aymerich.

L'acció té una durada d'uns 45 minuts i es farà a la plaça Mercaders aquest dissabte i diumenge. Hi haurà passis a les 12, a les 13.15, a les 18 i a les 19.30 hores. L'aforament és limitat, de deu persones per sessió.

The Dreamers forma part dels recorreguts sensitius que es podran veure aquest any a l'Inund'ART. Del 31 de maig al 2 de juny el festival celebra la 14a edició amb més d'una quarantena de propostes contemporànies relacionades amb les arts visuals. El programa inclou una quinzena d'exposicions a edificis públics i centres d'art. També hi haurà performances, accions, instal·lacions i intervencions tant en l'espai públic com a centres d'art.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article