Mig centenar de persones reivindiquen una escola pública i de proximitat a la plaça de Sant Jaume

La plataforma de famílies afectades reitera que 131 famílies a P3 i 135 a 1r d'ESO s'han quedat sense plaça pública de proximitat


Mig centenar de persones s'han manifestat aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume per reivindicar una escola pública i de proximitat. L'acte ha estat organitzat per la “Plataforma Proeducació Pública i de Proximitat” que denuncia el problema que tenen molts nens en accedir als centres adscrits del seu barri per la manca de places existents, fet que els obliga a sotmetre's a sorteig.

En aquest sentit, han volgut expressar el seu descontent amb el sistema actual denunciant que, més de 131 famílies s'han quedat sense escolarització pública en les opcions escollides després del sorteig anual del Consorci d'Educació, a P3, i 135, en la mateixa situació a 1r d'ESO.

Les famílies han protestat al mig de la Plaça Sant Jaume sota el lema “L'educació no és un sorteig. Volem escola pública i de proximitat” al mateix temps que aixecaven les pancartes amb el número de sorteig que els havia tocat i formaven un cercle amb cadires pels nens com si es tractés d'una classe. En aquest sentit, han volgut denunciar que no són un número, sinó famílies que volen portar els seus fills a escoles i instituts del seu barri.

A la protesta s'hi han unit pares i mares del barri de Sant Andreu, tots ells afectats per la manca de places als instituts de la seva comunitat. En una atenció als mitjans, Miriam Del Rio, membre de la plataforma, explica que el seu fill es va quedar sense plaça per entrar a l'ESO. En aquest sentit, Del Río demana que “des del Consorci d'Educació facin una bona previsió del nombre d'alumnes escolaritzats des de fa 9 anys perquè ningú es quedi sense plaça en acabar la primària”.

Segons Del Rio “el Consorci d'Educació té les dades suficients perquè saben la demanda i l'escolarització de 6è de Primària” i afegeix que “el fet d'anar a sorteig, implica que més de 79 famílies s'hagin quedat sense escolarització en primeres opcions per manca d'oferta”.

En aquesta línia, Cati Casas, membre de la plataforma, ha denunciat la desigualtat existent entre l'accés als centres concertats i als centres públics. Segons Casas “als centres concertats, sostinguts amb fons públic, no hi ha problema de places perquè ja estan reservades als centres adscrits mentre que als centres públics, tot i ser de diners públics també, no hi ha reserves i les places es donen per sorteig”.

En aquest sentit, Casas ha fet referència a la normativa vigent explicant que “el procés d'escolarització ha de ser igual per a tothom, sobretot en centres amb fons públics”.

Una vintena de famílies demana una nova línia de 1r d'ESO a Montbau

Paral·lelament, aquest dilluns, una vintena de famílies ha demanat  al Consorci d'Educació de Barcelona que obri una nova línia de 1r d'ESO al barri de Montbau de Barcelona. Es tractaria d'ampliar una tercera línia a l'Institut Anna Gironella de Mundet, ja que hi ha 25 famílies que s'han quedat sense plaça en cap dels dos instituts públics de la zona.

Segons la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), el consorci s'ha compromès a estudiar aquesta opció després d'una reunió el passat divendres amb les famílies afectades, on també hi havia representants de FAPC. La direcció de l'institut veuria amb bons ulls la proposta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article