Les universitats públiques se sumen a la UAB i reclamen més inversió per revertir “la greu situació financera”

El Govern atribueix el dèficit de finançament a la manca de pressupost i al “control” de l'Estat


Si el divendres passat la UAB va llançar en un claustre convocat d’urgència un crit d’alerta davant el greu dèficit que arrossega i la rectora va admetre una pèrdua de 3,2 milions el 2018 i va denunciar que les retallades han reduït en 20 milions la inversió per al campus, aquest dilluns han estat totes les universitats públiques les que s’han sumat a la reclamació al Govern. Així, l’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha alertat de la “greu situació financera” que pateixen i reclamen més pressupost per “seguir sent claus en la construcció del país”.

“La falta d'inversió posa en risc la qualitat del servei a la ciutadania”, ha lamentat l'associació, que reclama un sistema de finançament diferent per mantenir els nivells de qualitat de dècades passades i seguir contribuint al benestar social.

Per això, es vol revisar el model de finançament ja que és “notori” que l'actual és “un llast per al futur del sistema”. L'ACUP insta a finalitzar el procés de revisió iniciat a finals del 2017 per garantir el bon funcionament de les universitats. Les universitats recorden que han tingut una gran “responsabilitat pressupostària”, ja que “malgrat les considerables restriccions econòmiques que les universitats públiques catalanes han sofert durant els darrers anys, han assumit la seva responsabilitat amb el país, garantint l’equilibri pressupostari”.

Les universitats públiques catalanes ocupen posicions rellevants a diversos i importants rànquings nacionals i internacionals “gràcies a l’esforç de la comunitat universitària i a la bona feina feta anys enrere”. “Aquesta situació està en perill, atès que el finançament actual és inferior al de fa una dècada, cosa que és insostenible”, considera l'ACUP.

En canvi, amb un finançament adequat, les universitats públiques catalanes diuen que podrien “mantenir i enfortir la seva qualitat i prestigi” en recerca, docència i transferència de coneixement. En aquest sentit, les universitats públiques catalanes tenen l’ambició de millorar, seguir sent institucions de referència al país, a fi de potenciar el seu paper generador i transmissor de coneixement i, així, contribuir al desenvolupament cultural, tecnològic i científic de la societat.

Per últim, l’ACUP defensa i reivindica el paper de les universitats públiques catalanes com a referents socials i institucions que contribueixen decisivament a la construcció d’una societat més justa, democràtica, responsable, equitativa i socialment compromesa, i té el convenciment que l’actual model de finançament “entorpeix aquesta noble missió universitària”.

Per tant, l’entitat reclama amb urgència que el Govern assumeixi que les universitats catalanes públiques són una prioritat per al futur del país i prengui decisions reals i efectives per dur a terme una millora immediata del finançament públic del sistema universitari català que permeti revertir la situació econòmica en què es troba. Finalment, des de l’ACUP s'apel·la a la societat catalana perquè sigui conscient que les universitats públiques “es troben en una situació que pot comprometre el futur de Catalunya”.

El Govern carrega les culpes a l’Estat

Al seu torn, la Secretaria d'Universitats i Recerca ha atribuït el dèficit de finançament de les universitats a la manca de pressupost i també al “control extraordinari del finançament autonòmic” per part del govern espanyol. A això li ha afegit també “l'històric dèficit fiscal que limita l'exercici de l'autogovern”.

Tots aquests fets, diu, “dificulten enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita”. La manca de pressupost fa que no es pugui consolidar el primer augment previst de milions d’euros per millorar la inversió en el sistema d'universitats públiques, però la secretaria ja va avançar al març la voluntat de destinar una dotació de 42 milions.

A més, la secretaria també ha reivindicat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC) com a instrument per pal·liar aquest problema. Un dels seus objectius és fixar les bases d’un nou model de finançament de les universitats, que les doti dels recursos necessaris per assegurar la suficiència, l’estabilitat i la continuïtat sostinguda en el temps. L’objectiu en el marc dels acords del PNSC és que les polítiques de coneixement del Govern assoleixin a mig termini un pressupost de 1.200 milions d’euros anuals, aproximadament el 0,60% del PIB català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article