La donació d'òrgans arriba a xifres rècord a Catalunya, amb un 16% més que el 2018

Amb motiu del Dia Mundial de Donant d’Òrgans i de Teixits, l'Organització Catalana de Trasplantaments assenyala que vuit de cada deu famílies donen el consentiment a la donació


Des de l’1 de gener fins el 31 de maig de 2019, a Catalunya hi ha hagut 167 donacions cadàver vàlids, que representen un 16,0% més que el mateix període de l’any 2018.

Segons el tipus de donant, els de mort cerebral disminueixen un 1,1%, és a dir, 1 donant menys, mentre que els donants de mort en asistòlia, és a dir, aturada cardíaca, augmenten de forma considerable (43,6%, 24 donants més), principalment a causa de l’augment dels donants de mort en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca).

La donació de viu, d’altra banda, tot i que segueix una tendència a la baixa, se situa en 40 donants en aquests cinc mesos (11,1% menys que el 2018; 5 donants menys), com a conseqüència de la major disponibilitat d’òrgans de donants cadàver.

Aquestes xifres rècord de donacions a Catalunya són dades que ha fet públiques l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), amb motiu del Dia Mundial de Donant d’Òrgans i de Teixits, que se celebra el 5 de juny per agrair la generositat dels donants i dels seus familiars.

“Tenim uns equips de professionals, uns hospitals i un model de trasplantament excel·lents, però sense la confiança de la societat en el sistema i, sobre tot, la generositat, la solidaritat i la valentia dels donants i dels seus familiars, el trasplantament no seria possible”, afirma Jaume Tort, director de l’OCATT.

Actualment, el consentiment a la donació es situa en el 82%, és a dir, vuit de cada deu famílies donen el consentiment a la donació dels òrgans i teixits del seu familiar difunt, a través de l’entrevista familiar; un percentatge similar al de l’any passat. Durant els primers cinc mesos de l’any 2019, els hospitals catalans porten fetes 524 intervencions de trasplantament, un 12,0% més que l’any passat, segons dades de l’OCATT. Per tipus d’òrgan, tots augmenten menys els cardíacs i els pulmonars, màxims històrics d’activitat al 2018, que disminueixen lleugerament.

A Tarragona hi ha 119 persones en llista d’espera

El nombre de donants d’òrgans a la demarcació de Tarragona ha crescut de cinc a nou en el que portem d’any, en relació amb el mateix període de l’any anterior. Segons ha explicat la coordinadora de l’OCATT de la demarcació de Tarragona i cap de Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Joan XXIII, Maria Bodí, malgrat que de cada donant se’n poden aprofitar una mitjana de tres òrgans, la demanda no queda coberta.

De fet, ha apuntat que a dia d’avui a la demarcació hi ha 119 persones en llista d’espera, 113 de les quals necessiten un nou ronyó. Per aquesta raó ha incidit en la importància de la sensibilització entre la població i en que les famílies dels donants difunts no es neguin a l’aprofitament dels òrgans.

Així, en el que portem de 2019, 44 persones han rebut òrgans a la demarcació. D’aquests, 30 han estat renals, nou hepàtics, un cardíac, tres pulmonars i un pancreàtic. En el mateix període del 2018 la xifra de persones transplantades va ser de 40.

La coordinadora de l’OCATT a la demarcació també s’ha felicitat perquè han baixat les negatives familiars a l’hora d’aprofitar òrgans dels difunts. “El 2018 va estar per sobre del 20% -dels casos- però ara tornem a estar per sota”, ha exposat. L’objectiu, ambiciós, és poder tornar a les dades del 2017, quan al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre no hi va haver cap negativa.

Una de les persones que en els darrers anys ha rebut un òrgan i gràcies a això segueix amb vida és Maria del Carme López. A finals del 2014 va començar-se a trobar malament i malgrat inicialment li havien diagnosticat estrès, patia hepatitis autoinmune.

Des de l’hospital de Santa Tecla la van derivar a Bellvitge, on va empitjorar fins a arribar a tenir encefalopatia hepàtica. Quatre dies després va arribar un fetge i va ser transplantada amb èxit. “Per mi la donació d’òrgans és l’acte de generositat més gran que pot fer una persona cap a una altra. Mai podré demostrar tot l’agraïment que sento cap a la persona que em va deixar el seu fetge”, ha expressat López. A més, ha animat a tothom a fer-se donant, ja que tot i que ha reconegut que s’havia plantejat ser donant, “sempre ho ajornava”. “T’adones que a la vida un dia hi ets i un altre dia no, mai saps quan pots necessitar l’ajuda d’una altra persona”, ha manifestat.

En aquest sentit, des de l’hospital Joan XXIII han incidit en la conscienciació social. De fet, Bodí s’ha mostrat contenta perquè “augmenten les persones i estudiants que fan treballs sobre transplantaments d’òrgans”, un fet que ajuda a difondre la problemàtica i a informar la població. En el marc del Dia Mundial de la Donació d’Òrgans i Teixits han realitzat una trobada amb estudiants de batxillerat per parlar amb ells i orientar-los en treballs de recerca que fan.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article