El nombre de famílies acollidores creix un 26% des del 2016 i enguany ja són 727

883 infants tutelats ja tenen una llar i uns 70 d'entre zero a set anys esperen ser acollits en breu


El nombre de famílies acollidores creix un 26% des del 2016 i aquest 2019 ja arriben a les 727. El 2016, quan es va engegar el pla estratègic, n’eren 559. En total, gràcies a la iniciativa d’aquestes famílies, hi ha 887 infants tutelats que ja tenen una llar. Uns 70 de mitjana mensual d’entre zero a set anys esperen ser acollits en breu, uns 460 d’entre sis a 17 anys i uns 190 d’entre el grup de joves migrants sols.
 

“Cal canviar la cultura de l’acolliment. Que els infants siguin acollits en famílies, en lloc de centres residencials, ha de ser una prioritat”, ha destacat la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva. Amb aquesta voluntat i amb la intenció que la ciutadania conegui millor aquesta mesura de protecció, arrenca la Setmana de l’Acolliment Familiar, que enguany celebra la tercera edició.

Així, mentre els anys anteriors l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) havia prioritzat l’acollida entre els infants de zero a set anys, perquè tenen més possibilitats i necessitats d’adaptar-se a l’acolliment, sempre que la família biològica hi estigui d’acord, com a novetat d’aquest any, tal com ha explicat la directora de l’ICAA, Agnès Russiñol, la conselleria té la intenció d’impulsar uns altres tres eixos d’acció.

El primer eix és impulsar el pla de mentoria per atendre els joves migrants sols, la mitjana dels quals tenen 16 anys. El segon, un pla específic per ampliar el nombre de famílies col·laboradores, que atenen els infants només els caps de setmana i que, segons Oliva, és la “porta d’entrada” perquè, a la llarga, algunes d’aquestes famílies s’animin a ser acollidores. Actualment, hi ha 135 famílies que atenen a 157 infants els caps de setmana. I, en tercer lloc, un pla pilot perquè la família extensa, ja siguin tiets, avis o familiars llunyans, es faci càrrec dels joves migrants sols. Actualment, hi ha ja 24 famílies dins d’aquest pla pilot.

De fet, un estudi publicat pel mateix Departament constata que els infants que viuen en família d’acollida mostren un nivell de benestar subjectiu als que viuen en centres residencials i molt similar als que viuen amb la seva família biològica. Tanmateix, encara hi ha massa famílies que no coneixen la iniciativa. En concret, segons diverses enquestes públiques, només el 54% de les persones coneix l’acolliment.

Per això, la conselleria vol incrementar, a poc a poc, el nombre de famílies que acullen. De fet, el 2017 es van ampliar el nombre de mesures d’acció positiva, com ara bonificacions i exempcions en els preus públics per a diversos serveis educatius i descomptes en activitats de lleure.

És en aquest context que se celebra la tercera edició de la Setmana de l’Acolliment que, per primer cop, ha preparat activitats durant tota la setmana en col·laboració amb 20 municipis d’arreu de Catalunya. Amposta, Barcelona, la Bisbal de l’Empordà, Cambrils, Cornellà de Llobregat, l’Escala, Ripoll, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, Tàrrega, Torroella de Montgrí, Tortosa i Valls organitzen xerrades, taules rodones, activitats, parades i sessions de teatre i de cinema per donar a conèixer la iniciativa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article