Vall d'Hebron posa en marxa un pla per afavorir el descans nocturn dels pacients ingressats

A partir de les deu del vespre les infermeres fan servir llanternes i demanen apagar els televisors i silenciar els mòbils


L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha posat en marxa una iniciativa per afavorir el descans nocturn i el son reparador dels pacients que estan ingressats. A partir de les deu del vespre es redueix la intensitat lumínica de les habitacions; els professionals d'infermeria fan servir llanternes per evitar encendre els llums i demanen als pacients que apaguin els televisors i que silenciïn els mòbils.

Aquestes són algunes de les mesures que promou ‘Bona Nit, Vall d'Hebron’, així com que professionals, pacients i familiars parlin amb un to més baix. També es pengen cartells als panys de les portes de les habitacions per garantir el descans, uns avisadors similars als dels hotels.

“Tenim molt integrat que entra dins la normalitat que en un hospital no es pugui dormir bé. Potser no descansarem com a casa, però els professionals hem de posar tots els mitjans perquè els pacients tinguin unes hores de son reparador”, reflexiona Maria Ángeles Peñuelas, adjunta d'Infermeria del Servei d'Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron. Amb l'objectiu de canviar aquesta tendència, les infermeres de l'hospital van impulsar el projecte ‘Bona nit, Vall d'Hebron’, que s'ha començat a implementar en els darrers dies.

El projecte busca implicar “no només les infermeres, sinó tots els professionals, els pacients i els familiars”, destaca Consuelo Álvarez, adjunta a la Direcció d'Infermeria de Vall d'Hebron. La iniciativa promou accions de “sentit comú” però que “totes sumades, poden tenir un gran impacte per a un son reparador”.

Quan s'activa el ‘mode nit’, s'apaguen la majoria de llums dels passadissos i habitacions; es demana parlar en veu baixa, apagar el televisor, utilitzar auriculars per escoltar la ràdio i posar el mòbil en vibració o silenci. Tot i que les infermeres ja utilitzaven llanternes, ara se n'ha donat una a cada professional per recordar la “importància de disminuir l'impacte lumínic”.

També es posen els penjadors als poms de les portes per garantir el descans i s'han reparat rodes dels carros d'infermeria perquè no facin soroll. Una altra mesura important del projecte és, quan sigui possible, adequar l'activitat assistencial per respectar les hores de descans dels pacients.

Un descans nocturn correcte -dormir almenys sis hores seguides- té repercussions positives sobre la salut i per això és fonamental en la recuperació dels pacients. Peñuelas afirma que el descans nocturn “evita la somnolència diürna, millora el rendiment cognitiu, evita conseqüències negatives en el sistema immunitari i redueix el risc de caigudes, dolor, hipertensió i alteracions de l'estat d'ànim”.

“He dormit d'una tirada”

La Manuela, que s'ha trencat el peroné, és una de les pacients ingressada a l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d'Hebron. “No he escoltat cap soroll. He dormit d'una tirada”, assenyala sobre la passada nit Manuela, que es mostra convençuda que les mesures d'aquest programa hi han tingut a veure.

Quan s'apropen les deu del vespre, a la quarta planta de l'Hospital de Traumatologia, les infermeres recorden als pacients que ara toca activar el ‘mode nit’. Baixen les persianes de la finestra de l'habitació, apaguen el televisor i els llums i les infermeres comencen a utilitzar les llanternes per moure's pels passadissos, que queden pràcticament a les fosques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article