L’Altre Festival trenca els tabús sobre els trastorns mentals a través de les arts escèniques

En els espectacles participen companyies internacionals integrades per persones amb diagnosi de salut mental


Entre el 6 i el 9 de juny, el recinte de la Fabra i Coats de Barcelona acull la cinquena edició de l’Altre Festival, un esdeveniment internacional d’arts escèniques i salut mental l’objectiu del qual és posar en relleu la creació, la participació i l’exhibició de disciplines com el teatre, el circ, la dansa o la música en el col·lectiu de persones amb trastorn mental.

Enguany el festival reunirà a 35 companyies de diversos països d’arreu del món que treballen amb les arts escèniques per trencar amb els tabús que encara persisteixen entorn les persones amb trastorns mentals.

El programa inclou 35 propostes artístiques, majoritàriament de teatre, i seran més de 300 intèrprets tant aficionats com professionals els que donaran visibilitat al món dels trastorns mentals, amb espectacles protagonitzats i creats per persones amb i sense trastorn mental, així com a obres que reflexionen sobre la salut mental.

Segons l’organització del festival, les arts escèniques i la creació de companyies són “una eina eficaç, rehabilitadora i inclusiva”. “Veiem les companyies com a llars escèniques que fan que persones amb i sense problemàtica derivada de la salut mental troben el seu lloc i l’oportunitat d’expressar-se, de crear amistats, d’aprendre i de professionalitzar-se en les arts escèniques i millorar així el seu procés rehabilitador com a actors actius a la comunitat”, apunten.

Així mateix, l’organització destaca que les arts escèniques són “un punt de trobada, un lloc d’intercanvi, de creació i participació” per a les persones amb trastorns mentals ja que sovint “es queden aïllades”, mentre que les companyies faciliten “les relacions i un punt de trobada on hi ha un objectiu en comú i tothom som iguals treballant per oferir una obra de teatre, música, dansa o circ al públic”.

Són moltes les propostes que es podran gaudir a la Fabra i Coats. Entre elles destaca l’espectacle ‘Gallos de pelea’, una col·laboració col·lectiva entre el grup de música experimental Cabo San Roque, Oriol Luna i l’Associació Matissos. La creació parteix de textos escrits per persones amb diferents trastorns mentals, les quals també formen part de l’actuació.

Festival per a tots el públics

L’Altre Festival és el primer esdeveniment creat des d’aquesta perspectiva i tot just ha començat a internacionalitzar-se, organitzant a l’abril El Otro Festival a la ciutat argentina de Rosario. L’organització recorda que el festival està obert al públic en general, i no només està adreçat a amics i familiars de les persones que hi participen, ja que molts dels espectacles.

“El públic general quan ve a veure un espectacle sovint no s’espera trobar una proposta artística de qualitat i es queden impactats amb les capacitats dels actors i actrius i de la companyia en general”, matisen. D’aquesta forma, s’intenten “superar els prejudicis creats i donar cara a les capacitats i la proposta artística que ens porten les diverses companyies”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article