Persones amb lesions oculars creen una entitat per acompanyar afectats per pèrdua de visió

“Vaig rebre una assistència mèdica impecable i un acompanyament familiar i dels amics increïble, però tots ells tenen dos ulls”, diu un dels fundadors de la iniciativa

Un grup de persones amb lesions oculars ha creat una entitat amb el doble objectiu d'acompanyar aquells que han perdut la visió de forma sobtada i el seu entorn familiar i d'impulsar la recerca en el camp de recuperació de la vista.

“Vaig tenir una assistència mèdica impecable i un acompanyament familiar i dels amics increïble, però tots ells tenen dos ulls. Hi havia dubtes i angoixes que no em podien respondre. Tornaré a conduir? Tornaré a agradar-me al mirall?”, assenyala un dels fundadors de Punt de Vista, Gabo Mattioli, que va perdre un ull a causa d'una agressió que va patir el 2015. Amb el compromís de promoure la recerca en mètodes de recuperació de la visió, com el trasplantament ocular complet o solucions biotecnològiques per a ulls mèdicament irrecuperables, l'entitat crearà un premi anual per a treballs en aquesta línia i desenvoluparà un sistema de beques per a estades en grups internacionals punters. A mig termini, aspiren a crear un grup de recerca estable a Barcelona.

“El temps cura i tots els que hem passat per un procés de pèrdua de visió ho hem fet en soledat i ens n'hem sortit, alguns millor i d'altres pitjor. Però som tanta gent que no té sentit que ho fem sols”, reflexiona Mattioli. “En aquest procés d'adaptació i acceptació, de situar-te un altre cop a la vida, hi ha moments en què et sents molt sol”, recorda, per afegir: “Hi ha una manca de referents de persones que hagin patit el mateix i amb qui poder parlar”.

Per això Punt de Vista neix per donar suport en un servei de proximitat a persones cegues o amb baixa visió a causa de malalties, traumatismes o des del naixement. A més de l'equip motor de l'entitat i d'un grup de voluntaris, l'entitat compta amb la col·laboració i assessorament d'un cercle de professionals, bàsicament oftalmòlegs, optometristes i psicòlegs.

L'altra raó de ser de l'entitat és el compromís amb la recerca. "Tenim professionals i clíniques molt potents, però la recerca no està al mateix nivell", assenyala Mattioli. L'aspiració a mig termini és crear un grup de recerca estable a Barcelona, un repte que ara com ara no és possible perquè en aquest camp no hi ha "investigació activa i manca talent científic", apunta l'impulsor de Punt de Vista.

Davant d'aquesta situació, l'entitat vol crear un sistema de beques per enviar joves investigadors a formar-se amb els grups internacionals d'avantguarda i ja han posat en marxa una campanya per cofinançar el premi Point of View Award, que es concedirà en el marc de l'American Academy of Ophtalmology Congress al treball que més aporti en la lluita contra la ceguesa, com per exemple amb solucions per recuperar la visió en persones amb els ulls lesionats o quirúrgicament retirats, però amb les capacitats del còrtex visual intactes, com ara trasplantaments oculars o sistemes biònics, entre d'altres.

La gran majoria de les causes de pèrdua visual són a causa de malfuncionaments, malalties o lesions de l'ull, però la funció visual és una capacitat del cervell. “Per què perdem la llum quan s'apaguen les bombetes? És un repte purament científic que volem impulsar activament, en volem ser actors”, ressalta Mattioli. L'entitat Punt de Vista s’ha presentat al Palau Macaya el passat dimecres, en una sala d'actes que ha fet el ple.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article