Unicef crea una eina pionera per mesurar el que inverteix la Generalitat en infància

El Govern ha invertit 6.455 euros l'any per cada infant el 2017, el que suposa el 4,09 del PIB de Catalunya i nou milions d'euros


Com es pot mesurar el que inverteixen les administracions en la infància? Amb aquest punt de partida, UNICEF ha creat una eina que permetrà a la Generalitat saber-ho amb precisió. L’administració catalana serà pionera en aplicar aquesta metodologia.

Per a UNICEF, aquesta eina combina la lògica comptable dels pressupostos amb la lògica dels drets dels infants. Anna Folch, presidenta d’UNICEF Comitè Catalunya ha assenyalat que “ara el que resulta fonamental és el compromís polític de les diverses administracions públiques per aplicar aquesta eina”.

De fet, l’ONG ja fa uns anys que analitza les finances públiques en clau d’infància com a part de la seva actuació. La proposta metodològica elaborada a partir d’altres experiències internacionals, serveix per identificar i quantificar la dotació econòmica que les administracions públiques destinen a la infància, però no només.

Alhora, és un punt de partida per poder realitzar altres anàlisis, com ara l’impacte que tenen aquests recursos en la infància i fins a quin punt són ateses les necessitats dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat. Per tal de posar en marxa una prova pilot de l’eina, el Govern ha col·laborat amb l’ONG i ha aportat els pressupostos del 2017.

Les dades que s’han extret d’aquesta prova pilot amb els pressupostos de la Generalitat del 2017 són reveladores. En primer lloc, amb l’eina sabem que la despesa directa en infància va ser de nou milions d’euros, el que suposa un 27,16% del total de despesa i un 4,09% del PIB de Catalunya. Això són uns 6.455 euros per infant cada any.

Les xifres, segons l’estudi, són “notablement superiors” a les de l’Estat, perquè, de fet, són les autonomies les que tenen la major part de competències que afecten a la infància, com ara l’educació o la sanitat. A més, l’eina també permet saber quina quantitat s’ha invertit en infància a través d’impostos, és a dir, en despesa indirecta.

Segons l’estudi, a Catalunya el 2017 aquesta despesa indirecta va ser de 1.200 milions d’euros, al que significa un 11,56% del total de despesa tributària i un 0,54% del PIB, el que suposa uns 850 euros per infant cada any.

En el futur, doncs, les conselleries podran adaptar l’eina a cadascun dels seus programes, amb l’objectiu que, cada any, l’administració catalana pugui fer el càlcul de la despesa en matèria d’infància. A més, l’aplicació d’aquesta eina suposarà un factor clau per, més endavant, poder fer comparatives amb altres administracions de l’Estat i de la Unió Europea.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article