“Què veus en mi? Soc més que una malaltia mental”

Més de 7.000 alumnes han participat en un programa impulsat per l’Hospital Sagrat Cor que busca trencar l'estigma en salut mental


Uns 7.000 alumnes han participat, aquest dijous i divendres, al programa “Què veus en mi? Soc més que una malaltia mental”. Es tracta d’un programa que vol fer un pas endavant contra l’estigma en salut mental, a partir de sessions informatives a estudiants.

“Decidim adreçar-nos a la població jove, ja que és més fàcil incidir en ella pel fet de no tenir tantes idees preconcebudes”, explica la doctora Clara Bosque, coordinadora de l’Àrea de L’Hospitalet de Benito Menni CASM i responsable del programa.  Aquest programa va néixer impulsat per l’Hospital de Dia de L’Hospitalet, que pertany a Benito Menni CASM de Germanes Hospitalàries.

Els seus resultats centraran una de les ponències de les X Jornades de Rehabilitació en Salut Mental, organitzades per l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, i que congregaran uns 130 assistents dijous i divendres al Centre Cultural de Martorell, amb el lema “El camí de la recuperació”.

Parlar de la malaltia millora l’autoestima

En aquestes sessions tenen un especial protagonisme les persones amb trastorns mentals severs i que col·laboren de forma voluntària. Així, després d’una explicació als alumnes sobre les malalties mentals per part d’un professional de Benito Menni CASM especialitzat en aquest àmbit, tres o quatre voluntaris amb malaltia mental expliquen les seves vivències i els seus sentiments en primera persona, tant durant la fase més crítica de la seva malaltia com en l’actualitat, on porten una vida normal i sana.

Els assistents poden formular preguntes i fer arribar les seves observacions als responsables del programa.

Bosque afirma que el fet de parlar obertament sobre la seva malaltia i sentir-se escoltats i reconeguts contribueix a la seva recuperació i els ajuda a millorar l’autoestima i a sentir-se part d’un col·lectiu i útils per a la societat. “Durant els anys que fa que es porta a terme el projecte, hem vist una evolució molt important en aquestes persones, passant de situacions de dificultats de comunicació per vergonya a parlar en públic a no necessitar llegir un escrit en paper i improvisar en la seva narració”, assegura la coordinadora de l’Àrea de L’Hospitalet de Benito Menni CASM.

Aquestes sessions també han despertat l’interès dels mateixos estudiants i molts han sentit la necessitat de conèixer més a fons aquest tipus de trastorns mentals i han decidit fer el seu treball de recerca de fi de curs sobre això.

Trencar la visió negativa de la malaltia mental

La necessitat de trencar la visió negativa de les persones que pateixen una malaltia mental greu i crònica, com ara l’esquizofrènia o trastorns bipolars, de personalitat o obsessius-compulsius en l’entorn laboral del dia a dia. Aquesta va ser la necessitat que Bosque va detectar. “Aquesta malaltia no els impossibilita poder dur una vida organitzada i plena, perquè quan segueixen un correcte tractament i estan compensats, són persones amb majúscules, amb els mateixos drets i obligacions que qualsevol ciutadà”.

El programa “Què veus en mi? Soc més que una malaltia mental” es dirigia inicialment a estudiants de segon de Batxillerat de L’Hospitalet de Llobregat però, de mica en mica, es van anar interessant instituts i escoles d’altres territoris, com Barcelona, Sant Boi, Castellbisbal, Rubí, etc., així com escoles professionals de Grau Mitjà.

“En el mateix àmbit sanitari, en aquells sectors on no es treballa directament amb la malaltia mental, com a l’atenció primària, continua existint un estigma, només per desconeixement”, afirma Bosque. Per aquest motiu, el programa també es va presentar a facultats d’Infermeria i Medicina.

220 sessions de presentació i una vintena de voluntaris

Des de la posada en marxa del programa, s’han realitzat un total de 220 sessions de presentació a alumnes. Només durant el curs 2018- 2019, han portat a terme 34 presentacions i hi han accedit a 1.102 alumnes. Durant aquests anys, han intervingut en ell 25 persones amb diagnòstic de malaltia mental severa i, en l’actualitat, el programa compta amb 18 voluntaris coordinats per 6 professionals de l’equip assistencial (psiquiatra, infermers i auxiliars).

A banda de la presentació d’experiències en primera persona, com és el programa “Què veus en mi? Soc més que una malaltia mental” s’exposaran diferents programes específics pel que fa a la recuperació i es reflexionarà sobre cap a on ha d’anar la recuperació per consolidar-la.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article