Els moviments socials reclamen al futur govern de Barcelona que prioritzi polítiques per a les persones

Critiquen “l’opacitat” de les negociacions i el “mercadeig“ per aconseguir l’alcaldia mentre no es parla de les mesures per aconseguir reduir la desigualtat social


Queden quatre dies perquè es concreti el proper govern de Barcelona i diverses entitats i moviments socials de la ciutat han demanat aquest dimarts posar les polítiques socials damunt la taula de les negociacions, unes negociacions que titllen de “mercadeig” de la lluita de poder a la vegada que critiquen “l’opacitat” amb les que s’estan duent a terme.

En roda de premsa, les entitats convocants ‒Aigua és Vida; Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona; Aliança contra la Pobresa Energètica; PAH, Sindicat de Llogateres, Assemblea de Barris per a un Turisme Sostenible i la Xarxa per la Sobirania Energètic‒ han recordat que les prioritats del nou govern local haurien d’abordar “de forma immediata” les desigualtats socials i l’emergència climàtica i la d’habitatge. “Cal que es centrin en parlar de les polítiques necessàries per la ciutadania, amb mesures concretes, i polítiques de progrés”, ha advertit Anna Menéndez, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, qui ha recordat que hi ha polítiques “urgents” que no poden esperar més.

Mesures concretes

Les mesures que els diferents col·lectius socials proposen incideixen en respondre a algunes de les problemàtiques que la ciutat afronta i que caldrà resoldre en el pròxim mandat. Han recordat que les desigualtats i la justícia social s’han de prioritzar en les futures polítiques de ciutat, ampliant els plans de barris i reforçant les polítiques públiques en sanitat, serveis socials i educació.

Les demandes sobre habitatge també han tingut pes durant la roda de premsa. En aquest àmbit, demanen fer front a l’emergència habitacional, amb un pla de xoc que doni resposta a les 450 famílies que viuen actualment en pensions o llars de familiars perquè l’Ajuntament no disposa d’on reallotjar-les. També demanen un increment del parc de lloguer públic, i mesures per revertir la situació dels preus de lloguer, incidint en la necessitat que els municipis puguin regular els preus per lluitar contra l’especulació i l’assetjament immobiliari.

La pobresa energètica també és un punt a resoldre urgentment, segons els col·lectius. Les entitats han exigit “garantir l’accés universal als subministraments bàsics”, incidint en defendre l’aplicació de la Llei 24/2015, i sancionar a les empreses subministradores que incompleixin aquesta norma. En afegit, demanen que s’ampliïn els Punts d’Assessorament Energètic i que s’avanci de manera “decidida i col·lectiva” cap a la sobirania energètica amb el nou operador municipal Barcelona Energia. Altres demandes que s’exigirà al proper govern són la remunicipalització de la gestió de l’aigua, el canvi en el model de mobilitat amb una “aposta decidida pel transport públic” per fer front a l’emergència climàtica.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article