El centre d'atenció immediata per a joves migrants sols s'obrirà finalment fora de Barcelona

El Govern descarta obrir ara la instal·lació a la Zona Franca per “problemes administratius”, tot i que treballarà perquè hi hagi un centre a la capital catalana


El centre d'atenció immediata (CAI) per a joves migrants sols no s'obrirà finalment al barri de la Marina - Zona Franca de Barcelona, tal com estava previst inicialment, sinó que es posarà en marxa fora de Barcelona, segons ha confirmat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La mateixa font indica que aquest indret "continua essent una zona idònia" per ubicar-hi el centre, però que "problemes administratius i jurídics" han provocat que no sigui viable construir-lo "en el termini de temps necessari". Tanmateix, no es descarta ubicar-ne un altre en aquest punt "a mig-llarg termini". De fet, Treball afirma que ja prepara un segon CAI que haurà de ser a la capital catalana.

Des de Treball subratllen la "necessitat urgent" d'obrir el CAI "en les properes setmanes" per l'arribada "previsible" de joves migrants sols durant l'estiu. Per això s'ha decidit ubicar-lo en un altre espai, de tal manera que no calgui "construir-lo de zero". El que es farà és una "posada a punt" d'un equipament ja existent ubicat fora de Barcelona.

Paral·lelament a l'obertura d'aquest "espai provisional d'urgència", el Govern treballa en un segon CAI que estarà ubicat a la ciutat de Barcelona i que està previst que entri en funcionament en els propers mesos. En aquest sentit, no es descarta que finalment es pugui triar la ubicació inicial al barri de la Marina – Zona Franca.

El CAI és un servei pioner, no residencial, concebut per oferir una atenció immediata des dels vessants de la intervenció social i l'educativa als joves que emigren sols. Ofereix al jove un primer contacte amb un equip educatiu que permet a l'administració orientar l'atenció necessària des de la perspectiva educativa. A més, els Mossos hi fan el procés d'identificació obligatori que fins ara es duu a terme a les comissaries. Un cop superats aquests tràmits, els joves seran derivats al recurs on la DGAIA els assigni una plaça. L'estada màxima al CAI ha de ser de 24 hores.

Cal recordar que malgrat la gran majoria de nois que emigren sols arriben a Barcelona i l'Àrea Metropolitana, el Departament ha posat en funcionament més de 180 centres arreu del territori per evitar que el pes de l'atenció i la inclusió d'aquests nois recaigui exclusivament en Barcelona. A banda, això permet aprofitar "tots els recursos i les oportunitats que ofereix el territori", segons indica Treball. El Govern considera positiu aquest fet per a la inclusió i l'arrelament dels joves, tant per la diversitat de l'oferta formativa i d'inserció com per al teixit associatiu i veïnal de cadascun dels municipis on s'ha obert un centre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article