El Consell Nacional de la Joventut alerta que el suïcidi juvenil és un problema “de primer ordre”

L'entitat afirma davant el Parlament que és la primera causa de mort entre el jovent de 15 a 34 anys i que n'hi ha un cada cinc dies


El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha alertat aquest dimarts al Parlament de Catalunya que el suïcidi juvenil és un problema "de primer ordre", en una sessió monogràfica sobre aquesta qüestió que ha tingut lloc a la cambra catalana.

L'entitat ha reclamat mesures per prevenir aquestes morts i ha lamentat que, al seu parer, la resposta que hi donen les institucions catalanes és "parcial". El Consell ha afirmat que aquesta és la primera causa de mort entre el jovent de 15 a 34 anys i que hi ha un suïcidi cada cinc dies. La sessió, proposada pel mateix CNJC, ha comptat amb la participació d'agrupacions i especialistes en suïcidi juvenil i salut mental, així com amb responsables del Departament de Salut.

"Molt sovint, les morts per suïcidi són morts evitables si es treballa des de la prevenció i amb enfocament social i no clínic", ha remarcat Isaura González, responsable de salut del CNJC. González ha considerat "inqüestionable" la responsabilitat de les institucions, i ha afirmat que Parlament i Govern han de convertir la reducció de la mortalitat evitable "en un objectiu de salut pública" que s'entomi "de manera interdepartamental".

El CNJC també ha subratllat la "necessitat" d'ampliar els recursos per detectar casos de risc de suïcidi juvenil a l'Atenció Primària i als centres educatius. La mateixa entitat recorda que el programa Codi Risc Suïcidi (CRS) actualment només s'aplica a Catalunya a partir de l'atenció a Urgències, fet que deixa "buits importants" pel que fa a possibilitats de detecció. A banda, l'ens ha denunciat un "desequilibri territorial" pel que fa als recursos que es destinen a la prevenció.

Un altra dels problemes detectats pel CNJC és la interrupció del suport psicològic i l'assistència mèdica quan les persones assoleixen la majoria d'edat. Canvien de professionals, "han de començar de nou" el procés i "es redueixen les visites pel simple fet de tenir 18 anys". Per aquesta raó, el CNJC aposta per incorporar la perspectiva juvenil als Centres de Salut Mental (CSM), així com per millorar la coordinació entre els CSM per a Infants i Joves (CSMIJ) i els CSM per a Adults (CSMA).

D'altra banda, el CNJC demana al Departament d'Educació que incorpori l'educació emocional i la salut mental al currículum educatiu. També proposa dotar el professorat i els Equips d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) de formacions i recursos en gestió emocional "amb la major immediatesa possible". A més defensa que cal capacitar els professionals "però sense sobrecarregar-los de responsabilitat" i que cal implementar protocols als centres escolars davant la conducta suïcida.

Finalment, el CNJC afirma que segons Jove.cat més del 20% de les visites del jovent al metge són per ansietat o depressió, factors "estretament lligats amb el suïcidi". A més, afegeix el mateix ens, el setembre passat l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques publicava que un 10% dels estudiants universitaris tenia pensaments suïcides durant el primer any de carrera.

També opina que "els silencis mediàtics i els tabús" al voltant del suïcidi i la salut mental "no ajuden" a crear una consciència social sobre la temàtica i "provoquen una major soledat i aïllament" en les persones afectades. Segons el CNJC, que cita l'entitat Obertament, més d'un 80% de les persones amb un problema de salut mental a Catalunya ha patit discriminació i estigma.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article