Gairebé la meitat de persones més grans de 65 anys utilitzen les xarxes socials per combatre la soledat

Un estudi presentat al Saló de la Gent Gran corrobora que els homes senten més l'aïllament que les dones

Gairebé la meitat de persones més grans de 65 anys utilitza les xarxes socials, especialment Facebook i Whatsapp, com a la principal via per combatre la sensació de soledat o d’aïllament. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi ‘La soledat de les persones grans’, que s’ha presentat aquest dimecres coincidint amb l’obertura de FiraGran 2019, el 21è Saló de les Persones Grans de Catalunya, que obre les portes fins el dissabte 15 de juny a les Drassanes de Barcelona.

Segons l’estudi, l’ús d’Internet comença a ser una de les eines essencials que la gent gran té al seu abast per connectar-se amb el seu entorn. Concretament, els resultats asseguren que el 44% de gent gran -el 30% de dones i el 14% d’homes- veu l’ús de de les xarxes socials com el primer instrument per no sentir-se sola.

“Estem parlant de noves generacions de persones grans, les que tenen 65 anys que ja estan familiaritzades amb les xarxes socials per la feina. Aquestes persones fan que que l’escletxa digital entre generacions s’estigui fent més estreta”, ha destacat Sònia Díaz, sociòloga i responsable de projectes de l’entitat Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA), promotora de l’estudi.

A l’enquesta hi han participat 864 persones més grans de 65 anys de Catalunya durant els mesos d’abril a juny de 2019. Una altra de les conclusions que destaca l’informe és que les persones que tenen unes bones relacions familiars i d’amistat no tenen gairebé percepció de soledat. Concretament, un 33% d’aquestes persones no perceben sensació de soledat.

La soledat acompanya totes les edats

Més d’un 30% de les dones entre 65 i 75 anys pensen que el sentiment de soledat  no té a veure amb l’edat. En canvi, les persones més grans de 75 anys si que ho creuen. Els homes que viuen sols senten més la soledat que no pas les dones. Amb tot, les persones grans que gaudeixen d’un envelliment actiu, amb unes bones relacions familiars i d’amistat i una bona percepció de salut, tenen menys percepció de soledat, tot i viure soles.

En aquesta línia, ells estan més disposats a rebre algun servei de voluntariat per combatre la soledat. En canvi, si tenen parella, la participació social baixa i un 46% dels homes en aquesta situació no volen participar en cap tipus de voluntariat.

Per la seva banda, les dones participen activament en les activitats del seu entorn i tenen una xarxa relacional més variada. Pel que fa a la satisfacció en les relacions , tant homes com dones es mostren molt satisfets en les relacions que tenen a veure en l’àmbit familiar, concretament un 72%. En canvi, la relació amb els seus veïns mostren una satisfacció més baixa.

Aquest dimecres ha arrencat FiraGran 2019, la 21ena edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya , amb la previsió de superar l’assistència de 30.000 visitants. Del 12 al 15 de juny, les Drassanes Reials de Barcelona es converteixen en un punt de trobada per a les persones grans de Catalunya que porten una vida activa i participativa i també un aparador per les entitats, empreses i institucions que ofereixen serveis adreçats a aquest col·lectiu. S’hi celebren més de 450 activitats gratuïtes.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article