Menys de la meitat de les dones que van demanar protecció en casos de violència masclista la van rebre

L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista impulsa dos estudis per aportar solucions davant la baixa taxa


L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista ha encarregat dues investigacions que permetin elaborar el mapa català de les ordres de protecció i identificar els aspectes que tenen a veure amb la decisió de concedir o denegar aquestes mesures.

L'objectiu és aportar solucions davant la baixa taxa d'ordres de protecció acceptades per jutges en casos de violència masclista. Segons les darreres dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) corresponents al 2018, Catalunya és el territori de l’Estat amb un percentatge més baix d’acceptació de les peticions de les ordres de protecció. Menys de la meitat de les víctimes que van demanar protecció la van rebre.

Durant l’any 2018, 21.248 dones van presentar un total de 23.098 denúncies, un 0,6 % més que l’any anterior. Una de cada quatre denúncies van anar acompanyades de peticions d’ordres de protecció a la víctima i mesures cautelars contra el denunciat. Van ser 5.252 sol·licituds, de les quals els jutges van acceptar menys de la meitat, 2.680 peticions. Així, només un 11,6 % de les dones que van denunciar haver estat víctimes de violència de gènere van rebre algun tipus de protecció per part de la justícia.

L’Observatori ha fet aquest encàrrec a dos equips de recerca de l’àmbit universitari de Catalunya, especialitzats en perspectiva de gènere i violència masclista. La previsió és comptar amb resultats a finals d’any amb l’objectiu d’aportar orientacions i propostes de millora per a una major protecció de les víctimes de violència masclista.

A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s’hi dediquen amb caràcter exclusiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article