Entitats d'usuaris i de professionals lliuren a Salut 60.000 firmes en defensa de l'atenció primària

Impulsors de la iniciativa marxen “molt enfadats” amb la consellera “per no haver-los rebut o haver designat un responsable perquè ho fes”


La plataforma Marea Blanca, Rebel·lió Atenció Primària i el Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP) han lliurat aquest dijous al Departament de Salut unes 60.000 firmes que han recollit des del setembre en el marc de la campanya ‘Donem vida a l'atenció primària’. Trini Cuesta, portaveu de Marea Blanca, ha destacat que l'objectiu de la campanya és denunciar “la manca de recursos i pressupost de la primària, la indignitat a què està sotmesa i que, mentre hauria de ser l'eix del sistema sanitari, està en estat pal·liatiu”.

Alguns dels impulsors de la campanya han marxat molt enfadats amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per no haver-los rebut o haver designat un responsable perquè ho fes i ho han trobat "una manca de respecte a la ciutadania i a les entitats professionals". Fonts de Salut assenyalen que la consellera no els ha pogut rebre perquè estava al ple.

La plataforma d'entitats i col·lectius Marea Blanca, Rebel·lió Atenció Primària, organització de professionals de la sanitat pública, i FoCAP, un espai també impulsat per professionals, han recollit firmes en els darrers mesos amb parades a les portes dels centres d'atenció primària i dels hospitals de Catalunya per a una sanitat “100% pública, universal, primarista i de qualitat” i per “defensar i millorar l'atenció primària”.

Sota el paraigua d'aquestes plataformes i entitats, han participat en la campanya Rebelión Bellvitge; el CE SAP Muntanya; Acampada Mar; Resistència Clínic; Santako diu prou; Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès i la de Terrassa, entre altres, i també han rebut el suport de Iaioflautes.

Alguns dels impulsors de la campanya s'han mostrat enutjats pel fet que la consellera de Salut no els hagi rebut ni els hagi respost a la petició dels darrers dies de reunir-se amb ells o que designés algun responsable polític perquè ho fes. “Té la seva agenda però nosaltres també. És una desconsideració”, ha criticat un dels activistes de Rebelión Bellvitge, col·lectiu que ha recollit 45.000 signatures.

Un dels portaveus de Marea Blanca ha insistit que no es volien quedar amb la sensació que les firmes anirien “a la paperera” i, per això, després d'una breu assemblea amb la cinquantena de persones que han acudit a la conselleria, han acordat lliurar-les, juntament amb una carta i amb la petició de reunir-se en breu amb la consellera.

Fonts del Departament de Salut han assegurat que Vergés no els ha pogut rebre perquè aquest dijous estava al ple del Parlament i perquè tenia reunions al matí i, aquesta tarda, hi ha la proposició per a la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

“Volem posar en ordre el discurs polític amb la dotació pressupostària”

Esperança Martín, una de les portaveus de Rebel·lió Atenció Primària, ha afirmat davant dels periodistes que el que exigeixen és "posar en ordre el discurs polític de la consellera amb la dotació pressupostària", amb referència a l'aposta que l'atenció primària sigui l'eix del sistema sanitari.

“Si en aquests moments una mica més del 15% del pressupost de Salut es destina a l'atenció primària, això no lliga amb el fet que sigui l'eix del sistema. Necessitem dotar l'atenció primària de recursos per poder posar en valor el discurs teòric”, ha subratllat Martín, per advertir: “Tots plegats estem sent còmplices del deteriorament de l'atenció primària”.

La presidenta de FoCAP, Meritxell Sánchez-Amat, s'ha volgut referir a l'acord que va sortir de la vaga a l'atenció primària del novembre passat, convocada durant una setmana, i ha afirmat que “era insuficient ja de partida”, perquè “no supleix el que falta de pressupost per a una primària forta que doni bons resultats i que sigui eficient” i ha afegit que no s'estan complint els compromisos que es van adquirir.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article