Les noves tecnologies i l'assetjament escolar són els principals factors d'angoixa dels joves

Prop de 2.500 adolescents de 14 centres educatius de la demarcació de Barcelona participen en un estudi sobre desenvolupament emocional

Prop de 2.500 adolescents de 14 centres educatius de la demarcació de Barcelona participen en un estudi sobre desenvolupament emocional. L’estudi, realitzat per la Fundació Ecologia Emocional, revela com es veuen a si mateixos, quins són els seus valors, com es comuniquen amb la família o com es relacionen amb les noves tecnologies.

A través de l’estudi, en el qual han participat estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius d’escoles públiques (62%) i concertades (38%), l’entitat ha constatat que els joves reconeixen les seves emocions, però tenen “dificultats per gestionar-les”. A més, també tenen dificultats per comunicar-se amb les famílies.

En l’apartat de les emocions, per exemple, una gran part dels enquestats afirma que quan s’enfada perd el control o que quan sent por es bloqueja. De fet, les àrees on els joves han obtingut pitjors puntuacions és en la de les noves tecnologies, els valors i les emocions.

Pel que fa a les noves tecnologies, la majoria de joves reconeixen sentir “angoixa i impaciència”. I també se senten preocupats per la tendència a la pressa, per la immediatesa, el consumisme o les dificultats per complir obligacions.

Tot i així, com explica un dels autors de l’estudi, Jaume Soler, els ha alegrat especialment “la sensibilitat dels joves sobre la vida i valoració de la seva diversitat”. “És molt esperançador”, afirma. L’organització també constata altres aspectes positius, com el sentiment d’autoestima i d’integració al grup familiar, l’elevada apreciació de la diversitat o la bona construcció de la identitat.

El ‘bullying’, en el centre de les preocupacions

El grup d’experts, però, alerta de les conseqüències de l’assetjament escolar entre els joves. Amb un percentatge “molt alt” l’entitat ha detectat que els joves responen que han participat de manera activa o passiva en situacions d’assetjament a un company o, directament, l’ha patit en primera persona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article