Alerten d'un patró en les agressions LGTBI: a Barcelona, en zones d'oci el cap de setmana i comeses per homes joves

L'OCH recull 74 casos d'atacs, insults i altres discriminacions en els primers mesos d'aquest any, mentre que el 2018 en va registrar 110


El president de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) de Catalunya, Eugeni Rodríguez, alerta que estan detectant un mateix patró darrere moltes de les agressions a persones LGTBI en els primers mesos d'aquest any. "Les cometen joves i adolescents, tots homes; sobretot a Barcelona, al Raval i a l'Eixample; en zones d'oci i en cap de setmana, en el moment en què joves LGTBI van de festa o en tornen", ha afirmat en una roda de premsa Rodríguez, que ha demanat "mesures efectives de forma urgent".

També ha advertit d'un augment dels atacs, insults i altres discriminacions contra persones LGTBI que estan rebent a l'observatori. En el que portem d'any, l'OCH ha atès 74 incidències mentre que en tot el 2018 en van ser unes 110. Rodríguez ha mostrat la preocupació pel patró que estan detectant que hi ha darrere de les agressions contra persones de la comunitat LGTBI i que fins el 2019 no s'havia manifestat de manera tan clara, si bé sí que tenien identificat que el "punt àlgid" dels atacs es produïa en caps de setmana. "Són agressions al voltant de l'oci LGTBI, a la ciutat de Barcelona. No vol dir que totes les víctimes visquin a la ciutat, sinó que vénen de festa a Barcelona", ha assenyalat.

Aquest patró precisament seria el de l'atac que va patir una parella al Parc de Joan Miró de Barcelona el primer cap de setmana de juny. Rodríguez s'hi ha referit per criticar el comunicat dels Mossos d'Esquadra en què informaven que investigaven l'agressió com un robatori violent. "Sobretot perquè les víctimes van tenir en tot moment la percepció que no es tractava d'un robatori i encara no se n'han detingut els autors", ha afirmat.

"Creiem que això crea desafectació a l'hora de denunciar", ha lamentat el president de l'OCH, per afegir: "És molt important evitar pronunciaments que posin en qüestió les versions de les víctimes". Sobre l'agressió al Parc de Joan Miró, el president de l'OCH també ha avançat que la denunciaran a la Fiscalia.

El president de l'observatori ha alertat que les agressions, insults, amenaces i altres tipus d'atacs han augmentat aquest any sobretot a la ciutat de Barcelona, si bé no n'ha donat més detalls ja que tenen previst fer una roda de premsa en els propers dies per mostrar-ne una radiografia més completa.

Sobre les últimes agressions de què han tingut coneixement, Rodríguez ha assenyalat que dos nois que tornaven a casa van ser atacats per un grup de vuit joves el 24 de maig, a la matinada, a la zona de Drassanes i que aquesta setmana han presentat la denúncia als Mossos d'Esquadra. També, uns joves han denunciat que van patir una agressió, insults i el robatori d'un mòbil a la plaça de Sant Agustí, al Raval, diumenge passat, un atac que la Guàrdia Urbana de Barcelona està investigant.

Trobada amb Mossos d'Esquadra

El president de l'OCH ha explicat que en els darrers dies s'ha reunit amb un dels responsables de la comissaria de l'Eixample dels Mossos d'Esquadra. De la trobada, n'ha sortit la possibilitat que, quan una víctima d'un atac acudeixi al Centre LGTBI de Barcelona, agents es traslladin en aquest punt per evitar que la persona agredida s'hagi de desplaçar a la comissaria, una opció que Rodríguez ha valorat molt positivament. "Costa molt denunciar i encara més si ho has d'explicar dues vegades", ha ressaltat.

Rodríguez ha assegurat que l'Ajuntament de Barcelona té previst convocar abans del 28 de juny la taula de treball amb l'Observatori contra l'Homofòbia, en què també han de participar la Generalitat i els Mossos d'Esquadra.

El president de l'OCH ha avançat que el juliol posaran en marxa dues proves pilot, una línia d'atenció telefònica i un servei de whatsapp, que començarà funcionant els divendres a la nit. Són dues mesures que han de servir per avançar en el desplegament d'un servei integral i permanent, tal com recull la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Rodríguez també ha explicat que en els propers dies es reuniran amb algun responsable del Síndic de Greuges, de qui ha reconegut la tasca proactiva. Segons ha dit, ara com ara és la institució amb qui "ens sentim més salvaguardats".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article