70 entitats s’uneixen per fer front al maltractament de les persones grans

A Catalunya s’han presentat 260 denúncies per violència domèstica a persones grans en el que portem d’any


Maltractament físic o psicològic, abandonament, negligències, estafes o abús econòmic són algunes de les diverses violències a les quals s’enfronta una de cada deu persones grans segons el darrer estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre aquest àmbit. A Catalunya, durant el que portem d’any, s’han presentat 260 denúncies per violència domèstica a persones grans i han estat 20 les persones detingudes, unes xifres lleugerament superiors a les registrades durant el 2018.

Per fer front davant aquesta situació i denunciar-la, 70 entitats d’arreu Catalunya s’han unit com a moviment sota el lema “El bon tracte ens fa grans”, una iniciativa presentada aquest divendres en el marc del Dia Mundial de les Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament de les Persones Grans, que es celebra aquest 15 de juny.

Durant la presentació d’aquest nou moviment que vol prendre força per visibilitzar aquesta realitat molt sovint silenciada, s’han exposat les diferents línies de treball en les quals treballen els professionals de les entitats involucrades. D’una banda, les organitzacions volen millorar el marc legal de les persones maltractades per agilitzar els procediments judicials, en línia al que ja passa amb la violència masclista o amb el maltractament infantil.

Així mateix reclamen canvis legislatius per, entre d’altres, endurir les penes quan la víctima és una persona gran en situació de vulnerabilitat. També volen que els professionals de la justícia rebin una formació específica i continuada sobre maltractament a les persones grans.

Altre àmbit que defensen conjuntament és la millora dels recursos i els serveis per a les persones grans maltractades, demanant recursos concrets, com informes específics sobre dades reals de maltractament a Catalunya, o un protocol d’actuació conjunt, entre d’altres.

En aquesta línia reclamen que els serveis d’atenció a les persones grans maltractades estiguin unificats i que segueixin un criteri comú. També exigeixen una millor coordinació entre els professionals que atenen aquest col·lectiu i el treball en xarxa entre les entitats i les administracions. Segons Llum Delàs, de la Fundació de l’Esperança i representant del grup de treball del moviment per a definir recursos i serveis per a les persones grans maltractades, actualment existeixen recursos i iniciatives “per a sensibilitzar, detectar i actuar” enfront els maltractaments, però es posa en “dubte” la seva efectivitat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article