El Parlament aprova una llei que amplia fins als 23 anys les prestacions per a joves extutelats

Les entitats que atenen a joves extutelats celebren la notícia


El Parlament ha aprovat modificar l'article 19 de la llei 13/2006 i ampliar dels 21 als 23 anys les prestacions per a joves extutelats que segueixen programes d'inserció. La iniciativa, presentada per Catalunya En Comú Podem, assenyala que tenen dret a ser beneficiaris les persones que han estat tutelades durant el període d'un any com a mínim, i no tres, i que segueixin el programa d'inserció.

Entre les condicions hi ha que visquin d'una manera autònoma i fora del nucli familiar i que no disposin d'uns ingressos iguals o superiors a una vegada i mitja l'indicador de renda de suficiència. La diputada Marta Ribas ha defensat que la del seu grup era una proposta de màxims que ha hagut d'incorporar altres esmenes perquè prosperés: “No és el màxim però sí un avenç important per posar més eines i no deixar a ningú tirat”.

El text apunta que els joves que no hagin estat tutelats durant un any com a mínim tindran dret també a una prestació temporal, que quedarà limitada als 12 mesos. Qui hagi deixat de ser extutelat en l'any immediatament anterior a arribar als 18 anys, podrà accedir als programes d'autonomia personal i tenir dret a la prestació –amb les limitacions que s'escaiguin- si s'ha constatat la situació de vulnerabilitat i exclusió social en el retorn al seu nucli d'origen.

La quantia de la prestació per a joves extutelats és de 663,98 euros i és equivalent a l'indicador de renda de suficiència i es percep en pagaments mensuals. A més, la prestació es pot incrementar o complementar amb altres prestacions de serveis de la Generalitat que serveixin per a la formació, la integració social o la plena inserció dels joves en el mercat de treball.

Els joves beneficiaris d'aquesta prestació deixaran de rebre-la si reben un sou amb una retribució igual o superior a una vegada i mitja l'indicador de renda de suficiència; si abandonen el programa d'inserció o no seguir-ne les pautes; quan compleixin els 23 anys o si deixen de viure de manera autònoma i fora del nucli familiar.

Les entitats que atenen a joves extutelats celebren la notícia, destacant el “pas endavant” que suposa la mesura. Segons Save the Children i la Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits, fins ara, una vegada assolida la majoria d’edat els joves es quedaven “sense l’ajuda i sense cap formació per poder trobar feina”. “Aquesta modificació de la llei, que ha comptat amb un ampli consens dels diferents grups parlamentaris, és un pas endavant en el compliment dels drets d’aquests joves ja que sense polítiques educatives i d’ocupació, el seu futur quan compleixen els 18 anys és incert i queda condemnat a la precarietat i a l’exclusió social. Per això és necessari donar-los eines perquè puguin emancipar-se i tenir una vida digna”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Laura MAnresa
1.

Fins quan mantenint merda, tinc 60anys tota la vida treballant i la meva ajuda es 0!! Que pasa en aquest país!!??

  • 2
  • 0

Comenta aquest article